Munhälsa nu och för 50 år sedan – hon jobbar med världsunik studie
20 november 2023
Mindre karies bland barn och färre proteser bland äldre. Var tionde år sedan 1973 har munhälsan undersökts i Jönköping. Nu är det dags igen. Tandsköterskan Anette Gunnarsson röntgar patienter på löpande band.
Det är 50 år sedan den så kallade Jönköpingsstudien startade. Första gången som röntgentandsköterskan Anette Gunnarsson ingick i teamet som gör undersökningen var 1983.
Hur har tandhälsan förbättrats på 50 år?
– Tandhälsan har blivit mycket bättre. Många äldre har fler tänder kvar och proteser har nästan försvunnit. Det är viktigt för livskvaliteten att ha kvar sina tänder för att kunna äta ordentligt, säger Anette Gunnarsson.
Jönköpingsstudien är världsunik. Berätta vad det är!
– Det är en forskningsstudie som har gjorts vart tionde år sedan 1973 här på Odontologen i Jönköping. Syftet är att se hur tandhälsan har förändrats över tid och det är cirka 1 000 patienter i åldrarna 3–80 år som deltar. Första gången som jag jobbade med den var 1983 och nu gör vi den igen.
Vad är din roll?
– Jag tar ett röntgenhelstatus på patienten. Det blir 20–25 intraorala röntgenbilder där man ser hela tänderna, komplett med rötter. Vid behov tar jag även en panoramaröntgen. Jag tar bilderna, som därefter granskas av våra röntgentandläkare. Därefter träffar patienten en tandläkare för undersökning och fyller i ett frågeformulär.
Du har egentligen gått i pension men jobbar extra med detta?
– Den ordinarie personalen hinner inte jobba med studien. Så de har tagit in mig och två andra tandsköterskor som tidigare jobbat med röntgen. Jag arbetar cirka tio timmar i veckan och känner mig väldigt uppskattad för det jag gör.
Hur känns det att bidra till forskningen?
– Det är väldigt roligt. Forskning är viktigt och det känns fint att kunna göra något större utanför sig själv – så känner även många patienter. Det ska bli intressant at se vad nuvarande studie kommer att visa. Vad har hänt med tandhälsan?
Vad är Jönköpingsstudien?
- Studien är en av världens största studier om tand- och munhälsa. Den gjordes första gången 1973.
- På 50 år har mycket förbättrats. Bland annat har 80-åringar i snitt kvar 22 av sina egna tänder i dag i jämförelse med 14 stycken när studien startade.
- Jönköpingsundersökningen har bland annat pekat på vikten av förebyggande vård, profylax.
Anette Gunnarsson
- Ålder: 64 år
- Yrke: Röntgentandsköterska som är pensionerad från sin tjänst på avdelningen för odontologisk radiologi i Region Jönköpings län, men nu jobbar extra med Jönköpingsundersökningen.
- Fritid: Resor och att umgås med familjen.