• ”Det finns en risk att medarbetare säger upp sig om lagen blir verklighet. Det är det sista vi vill med tanke på hur svårt det redan är att rekrytera personal till offentlig sektor”, säger Simon Claesson, Visions ordförande i Tranemo kommun där medlemmarna är kritiska mot regeringens utredning.

Arbetsmiljö

Massiv kritik mot ”angiverilagen”: Det gör för ont att anmäla

20 september 2023

Den så kallade angiverilagen möter hårt motstånd bland kritiker som menar att den riskerar att skapa en enorm etisk stress bland medarbetare i offentlig sektor. Den senaste tiden har protesterna varit många.

Du som jobbar i en kommun eller annan myndighet kan bli skyldig att informera Migrationsverket och Polisen om du kommer i kontakt med personer som är i Sverige utan tillstånd. Det vill regeringen och Sverigedemokraterna vars syfte bland annat är att stärka arbetet med återvändande.

En utredning om informationsplikt har tillsats, kritiker kallar den angiverilag och protesterna har varit massiva. Demonstrationer har hållits, fackförbund har sagt ifrån och regionala och kommunala politiker har varit kritiska.

Socialchefer kritiska till förslaget

Förslaget borde dras tillbaka tycker Vision som i en färsk undersökning frågat socialchefer vad de anser.

44 procent svarar att informationsplikt sannolikt skulle försvåra socialtjänstens uppdrag. Sju procent menar att uppdraget skulle förenklas.

Upprörda medlemmar i Tranemo

Alt-textSimon Claesson.Simon Claesson, Visions ordförande i Tranemo kommun, har pratat med upprörda medlemmar inom bland annat socialt arbete och skola som menar att det går emot deras yrkesmässiga principer att anmäla papperslösa.

– Det finns en risk att medarbetare säger upp sig om lagen blir verklighet. En medlem sa att ”det gör för ont att anmäla” och flera håller med. Att välja mellan att bryta mot lagen eller att ange en människa skapar en etisk stress i enorm proportion, säger Simon Claesson.

Utredningen ska vara klar i september nästa år.


Relaterade artiklar