• Tabitha Weiborn har jobbat som medicinsk sekreterare sedan 1999 och föredrar att jobba helt och hållet på distans.

Arbetsmarknad

Heltid på distans fick medicinska sekreterare att söka

17 mars 2023

60 personer från hela landet sökte till Region Jämtland-Härjedalens pool för medicinska sekreterare. Anledning: Man får jobba 100 procent hemifrån.

Tabitha Weiborn trivs med att styra sig själv. När hon inte jobbar föder hon upp hundar på gården sju mil från Östersund.

Läs även: Sju av tio jobbar på distans

– Skrivjobbet görs precis lika bra på distans. Att pendla känns som slöseri med både tid och pengar, säger hon.

Krav på fem års erfarenhet

Sedan januari är hon anställd i Region Jämtland-Härjedalens resurspool. Den har tidigare bestått av sjuksköterskor och undersköterskor men öppnades för medicinska sekreterare efter att den fleråriga bristen på yrkesgruppen blivit akut i somras.

Läs även: Viktigt med rutiner vid distansjobb

Både regionen och Vision gick ut i sociala medier och efterlyste folk. Gensvaret var stort. 60 behöriga sökte till fem utannonserade tjänster. Kravet var minst fem års erfarenhet och att man bor inom EU.

Ska jobba från Cypern

– Att man får jobba 100 procent på distans bidrog absolut till framgången. Medicinska sekreterare från hela landet sökte, även en del av våra egna som var på väg att lämna yrket eller regionen, säger Gunvi Dahlström, ordförande för Vision i Jämtland-Härjedalen.

Alt-text Bildtext:När hon inte jobbar föder Tabitha Weiborn upp hundar på gården sju mil från Östersund.

Tabitha Weiborn har nu en arbetskamrat i Jämtland och två i Mellansverige. En av de senare har semesterhus på Cypern och kommer att jobba därifrån i perioder. Före sommaren ska ytterligare fem medicinska sekreterare ha rekryterats till resurspoolen.

Får 2 000 kronor extra

De medicinska sekreterarna i poolen hjälper nu sjukhuset och hälsocentralerna i Östersund att komma i kapp med diktatskrivningen eller att täcka upp när någon är sjukskriven. Utöver lönen har de ett tillägg på 2 000 kronor i månaden för att de flyttas mellan olika kliniker.

Det är omväxlingen som är det roliga, tycker Tabitha Weiborn.

– Man jobbar mot alla – ögon, öron, psyk – och får lära sig en massa nytt. Nu ska jag vara ett par veckor på käkkirurgen som har ett annat journalsystem än andra kliniker. Det är utvecklande, säger hon.

Editionsbanner_medsek.jpg


Relaterade artiklar