Ledare

Nytt nummer: Stor granskning av medellönerna

6 februari 2023

Nu har ett nytt nummer av Tidningen Vision kommit ut. Vi har granskat medellönerna i landets kommuner och regioner, gå in i lönetabellerna och jämför hur du ligger till.

Tjänar du 25 000 eller 40 000, eller någonstans mitt emellan? Hur mycket mer behöver du få i plånboken varje månad för att hålla jämna steg med dina ökade utgifter?

Nr 1 2023 s01 omslag.jpg2023 är här och för många är det dags för lönesamtal. Dessutom ska tolv löneavtal som berör Visions medlemmar i bland annat Svenska kyrkan, vård och omsorg, skolor och bostadsbolag förhandlas om i årets avtalsrörelse.

Förhandlingar som sker i hög inflation och där arbetsmarknadens parter, fack och arbetsgivare, har ett ansvar att inte spä på prisökningarna med för höga löneökningar.

Läs tidningen som e-tidning här!

Många kan nog förstå att det finns en långsiktig poäng med att inte skapa en ond spiral där prisökningar och löner fortsätter att driva upp varandra. Samtidigt kan det här och nu svida rejält i plånboken. Facken inom industrin, som sätter märket i avtals­röreslen, har begärt 4,4 procent. Arbetsgivarna har svarat med två procent plus en engångssumma på 3 000 kronor.

I december var inflationen 10,2 procent, innan man räknat in höjda bostadsräntor. Även när inflationen återigen blir lägre kommer utgifterna för hushållen att ligga kvar på en hög nivå.

I höstas beräknade Stockholms handelskammare att kostnaderna för främst el, bensin, mat och bostads­räntor kommer att öka med i genomsnitt 53 000 kronor för en tvåbarnsfamilj i Sverige mellan april 2021 och april 2023. Det mot­svarar 4 400 kronor i månaden.

I det läget är det förstås viktigt för var och en att få en så hög löneökning som möjligt inom de ramar som finns.

För att du ska få perspektiv på din lön har Tidningen Vision begärt ut färsk statistik över vad Sveriges alla regioner och kommuner betalar för medellöner i 41 yrken som är vanliga hos Visions medlemmar. Se resultatet här!

Är du chef surfar du till vår chefstidning Chefenifokus.se.

Mer ur senaste numret:

7 tips inför lönesamtalet

Reportage om Emmaboda som välkomnar ukrainska flyktingar

Kommunpoeten i Tranemo diktar din arbetsvardag