• Anette Ångnell arbetspendlar med buss och sparkcykel mellan Norrtälje och Stockholm.

Arbetsmiljö

Fastnade i bussbagaget på väg till jobbet

4 januari 2023

Anette Ångnell, administratör i Stockholms stad, upplevde några skräckfyllda sekunder när hon fastnade i bussens bagageutrymme på resan till jobbet.

Hur fastnade du i bussbagaget på väg till jobbet?

– Jag gick ut ur bussen och skulle hämta min elsparkcykel, som jag åker med sista biten till jobbet, från bagageutrymmet. När jag står på översta trappsteget inne i utrymmet och sträcker mig efter cykeln så börjar bussen köra ut på E18, trots att dörren till bagaget fortfarande är öppen.

Vad gjorde du då?

– Från hållplatsen måste bussen svänga rakt vänsterut och korsa två körfält för att komma till bussfilen, så min första tanke var att jag måste ut innan jag ramlar ut på den trafikerade vägen. Jag fick panik och ropade och bankade på bussen inifrån, och hoppade ut baklänges. Jag fortsatte att banka på bussens utsida, viftade och vinkade, och till slut uppfattade chauffören det och stannade tvärs över vägen.

Hur kände du?

– Det var en hemsk upplevelse. Jag var skräckslagen, skärrad, upprörd och livrädd. När jag väl kom till jobbet satt jag bara och skakade och hade svårt att fokusera hela dagen. Men mina arbetskamrater var stöttande och förstående.

Det låter nästan som i en film, eller hur?

– Ja, det är ju egentligen inte sånt som händer. Men två veckor senare hände det igen. Den här gången var jag mer beredd och hann snabbare ut, och föraren reagerade snabbare.

Läs mer: Det gäller om du råkat ut för en olycka på väg till jobbet

En skada som inträffar på väg till eller från jobbet klassas som arbetsskada. Har arbetsgivaren anmält saken till Försäkringskassan?

– Nej, jag har inte tänkt på det. Jag har inga allvarliga skador, mer än blåmärken på armarna och så den mentala biten. Men jag har gjort en skrivelse till bussbolaget med målet att man ska hitta en lösning så att förarna inte kan begå misstaget.

Anette Ångnell

Titel: Administratör

Arbetsplats: Norrmalms stadsdelsförvaltning, Stockholms stad

Restid till jobbet från bostaden i Norrtälje: 1,5 timme med buss och elsparkcykel, 2 timmar med enbart buss på grund av dåliga tvärförbindelser.

Önskeresmål: Jamaica.

Bästa arbetsredskap: Dubbla skärmar och mousetrappern.

Fritidsintresse: Hunden täcker mycket av fritiden.

Editionsbanner_administration.jpg


Relaterade artiklar