• Maria Andersson, bygglovskoordinator, får äntligen göra det hon gillar mest – utveckla verksamheten.

Arbetsmiljö

Byggboom i Skellefteå – antalet administratörer dubblas

30 januari 2023

Ett batteri för elbilar har skapat byggboom i Skellefteå. Administratörerna på bygglovsavdelningen har jobbat likt duracellkaniner för att fabriken och bostäderna för 4 000 anställda ska se dagens ljus.

För fem år sedan hade Maria Andersson aldrig hört talas om litiumjonbatterier. Nu har batterierna vänt upp och ned på hennes arbetsliv och förändrat staden där hon bor.

Det var 2017 som batteritillverkaren Northvolt tillkännagav att de skulle etablera en gigantisk fabrik i Skellefteå.

– Då small det till. Vi trodde att det skulle bli stort, men kunde inte ana att det skulle bli så här, säger Maria Andersson, som arbetar som bygglovs­koordinator.

Läs mer: Ny lönestatistik – så tjänar en bygglovsadministratör

Maria Andersson befinner sig på sin arbetsplats, Skellefteås nya samhällsbyggnadskontor som är helt byggt i trä. Den som tittar ut genom fönstren ser byggkranar avteckna sig vid horisonten.

Om en stund är det dags för administratörsgruppen att ha sitt veckomöte där de bollar idéer och utvecklar processer.

Ökning av bygglov

Det har varit några minst sagt svettiga år för Maria Andersson och hennes kolleger på bygglovsavdelningen.

För när en fabrik, som räknar med att anställa 4 000 personer, öppnar behövs inte bara bostäder utan allt från fler skolor och förskolor till hälsocentraler och affärer. Minsta byggbod behöver bygglov.

– Det blev en byggboom utan dess like – de första åren med samma personalstyrka, säger Maria Andersson.

På avdelningen arbetar administratörer, bygglovskoordinatorer, bygglovshandläggare och byggnadsinspektörer. Under 2020 och 2021 jobbade de flera hundra timmar övertid per år.

Alla ville snickra

Men det var inte bara batterifabriken som gjorde att arbetsbördan ökade. Även pandemin innebar fler arbetsuppgifter.

När livet plötsligt blev händelsefattigt och glåmigt vaknade människors inre snickare – alla ville passa på att bygga ut och bygga om när covid härjade som värst.

Det strömmade in ansökningar och allt skulle gå via Maria Andersson och hennes administratörskolleger, som då var tre till antalet. Ett normalt bygglovs­år har de cirka 20–30 nya ärenden per vecka, men i två års tid hade de 60–80.

– Det var tungt. Trots det har det varit god stämning i arbetsgruppen. Vi har inte haft tid att gnabbas, säger hon.

Ensam i sin roll

Dessutom var Maria Andersson tidigare ensam i sin roll som koordinator. Hon hade ansvar för att se till att alla kompletteringar var gjorda och att allt var klart för beslut innan bygglovshandläggarna fick ärendena på sitt bord.

– Det är tur att jag är 62 år och har vuxna barn. Jag hade möjlighet att arbeta övertid. Och till slut fick min chef grönt ljus för att anställa fler.
Avdelningen har nu fördubblats, från 16 personer till 32. Och fyra administratörer/kordinatorer har blivit nio.

– Nu har vi rätt kostym. En av de nya administratörerna, Eila Nylén, har lärts upp på delar av mitt jobb.

Alt-textAdministratörsgruppen drog ett tungt lass, tills deras chef äntligen fick grönt ljus att anställa fler.

Spaltar upp uppgifter

När fler anställdes och trycket minskade fick de tid över till utveckling. Att saker stod och föll med en person gjorde verksamhetens sårbar.

Därför började Maria Andersson och hennes kolleger i höstas göra en genomlysning, där de spaltar upp vad alla har för arbetsuppgifter.

– Minst två ska kunna varje uppgift stensäkert. Alla i administratörsgruppen har fått säga vad de är intresserade av att lära sig. Många tycker att det är kul att lära nytt. Vi har också gjort fina manualer, ett barn ska kunna veta var man ska klicka.

Äntligen ledig

Att trycket har minskat upplever Maria Andersson som en stor lättnad.

– Nu i fredags var jag ledig. Då vet jag att Eila Nylén gör mitt dagliga jobb. Jag kan – äntligen – ta ledigt då och då.

Det börjar dra ihop sig för veckomötet och administratörerna samlas i ett grupprum. Det blir hybridmöte med en medarbetare på länk.
Varje möte innehåller en runda där alla berättar om sin arbetsbelastning.

Just nu minskar antalet ärenden, för folk har tagit paus i spikandet och sågandet och återigen börjat lägga pengar på resande.

Hinner digitalisera

Kraften kan administratörerna i stället använda till flera stora digitaliseringsprojekt. Just nu är utveckling av e-tjänster och webbsidan i fokus.

– Vi har börjat ett riktigt hästjobb och funderar på vad vi kan göra förebyggande så att det blir lättare för dem som söker. Vi har gjort om på hemsidan så att den blir mer lättbegriplig, säger Eila Nylén.

Alt-textEila Nylén, som har jobbat ett år, kan nu ersätta Maria Andersson när hon är ledig.

Sprider sin kunskap

Skellefteå är inte ensamma om att växa i norra Sverige. Stora företag har etablerat sig i flera andra kommuner.

– Vi har varit på bygglovsavdelningen i Boden och berättat om vår resa. Administratörerna där blev chockade över att vi har mer än dubblat vår styrka på två år. Det är lätt att glömma att en byggboom innebär mer jobb för administratörer, säger Maria Andersson.

Chefen: "Kör på!"

Maria Andersson och Eila Nylén känner att deras chef var ett stort stöd när stressen låg på topp. De uppskattar också att han oftast säger ”kör på” när de vill utveckla något.

– Många administratörer som jag ­träffat upplever att de blir nedtryckta, att de inte har någon talan. Det gäller inte här i Skellefteå, här lyfts vi upp. Vi får vara med i diskussionerna och styra mycket över våra arbetssätt, säger Eila Nylén.

Viktiga i växandet

Maria Andersson understryker att de som administratörer har varit en viktig pusselbit för att Skellefteå ska kunna växa.

– Hade vi inte gjort vårt jobb så hade man inte kunnat bygga. Vi bidrar till stadens utveckling. Och det är verkligen häftigt att få vara med när Skellefteå går från slumrande småstad till storstad, säger hon.

Editionsbanner_administration.jpg


Relaterade artiklar