• Elin Gustafsson trivs med möjligheten att jobba hemma.

Arbetsmiljö

Blir mer effektiv med distansjobbet: ”Vi ses bara på plats varannan torsdag”

8 december 2022

För en del är hemmet en bättre arbetsplats än den på kontoret. Elin Gustafsson i Mora tycker att hon får mer gjort. Den sociala kontakten med kollegerna får hon via de digitala fikastunderna.

Elin Gustafsson föredrar att arbeta vid skrivbordet hemma i bostaden. På kontoret i Mora är arbetsplatserna numera aktivitetsbaserade och det passar inte alltid hennes arbetsuppgifter. Som projektledare på den gemensamma it-enheten för kommunerna Mora, Orsa och Älvdalen, sitter hon ofta i digitala möten. Stunderna däremellan behöver hon kunna arbeta ostört.


Läs övriga artiklar i granskningen

Sju av tio jobbar hemma

Forskaren: Så hittar du rutinerna för hemmajobbet

Vision: Viktigt att distansarbetet är frivilligt


 

Mer effektivt hemma

– Vi hade möjlighet att arbeta hemifrån redan före pandemin, men nu gör vi det mer än tidigare, säger Elin Gustafsson.

– Det är ju olika hur man är som person. En del tycker det är trevligt att vara på kontoret. För mig passar det att sitta hemma, arbetet blir mer effektivt. Sedan kan jag åka in till kontoret ibland för att få det sociala.

Varannan torsdag är det obligatoriskt för alla medarbetare på enheten att vara på plats på kontoret. Då blir det också gemensam fika, varannan torsdag fikar kollegerna digitalt.

– Det viktiga är att vi har gemensamma möten och kontakt med varandra, inte att det sker ­fysiskt. Och att fika framför skärmen funkar jättebra, alla har kameran på, vi pratar och dricker kaffe, säger hon.

Dialog med arbetsgivaren

Kollegerna på Elin Gustafssons ­enhet är exempelvis projektledare, objektsledare, e-tjänstutvecklare och processkartläggare, jobb som passar bra att utföra hemifrån.

Möjligheten och utbredningen av distansarbetet har vuxit fram stegvis i diskussioner mellan medarbetarna och arbetsgivaren.

– Vi jobbar dessutom för tre kommuner så vi är vana vid att många av våra möten sker digitalt, så har det varit länge, berättar hon.

Elin Gustafsson är medveten om att hon och hennes kolleger har stor frihet. Men hon ser ingen orättvisa i det.

– Olika arbetsuppgifter leder till olika behov. Och det är ju inte så att vi jobbar mindre för att vi gör det hemifrån, snarare tvärtom, säger hon.

Bakåtsträvande

Nej, Elin Gustafsson ser inga konstigheter med att själv kunna få välja att arbeta hemifrån om det passar arbetets karaktär och om chefen och medarbetarna kommer överens. Det är snarare konstigt att det inte funkar hos fler arbetsgivare, tycker hon.

– Det är lite märkligt och bakåtsträvande att man ofta kräver att de anställda ska vara på plats, oavsett arbetsuppgifter, säger hon.

– Med tanke på att det är ganska svårt att rekrytera rätt kompetenser till små kommuner är det ju dumt att inte underlätta för folk att arbeta på distans. Möjligheten att hitta kompetenta medarbetare ökar ju om man öppnar för större flexibilitet.


Relaterade artiklar