• Svein Opstad, ordförande för Vision i Eda, har lobbat i många år för att administratörernas och assistenternas löner ska öka.

Lön och villkor

Här höjs assistenters lön extra mycket

3 oktober 2022

I över tio år har assistenterna och administratörerna i Eda kommun väntat på en lönesatsning. I år var det äntligen dags. Även andra arbetsgivare ger yrkesgruppen en extra slant.

– Under mina tio år på detta jobb har man aldrig satsat extra på vår yrkesgrupp. Så det är väldigt välkommet.

Alt-textKerstin Vernersson, administrativ assistent i Eda kommun.

Det säger Kerstin Vernersson, som jobbar som administrativ assistent på arbets- och integrationsenheten i Eda kommun i Värmland.

I år har hon fått 1 100 kronor extra i påslag, utöver den procentuella höjningen av lönen.

Det är resultatet av en särskild satsning som kommunen gör på alla administratörer och assistenter, berättar Svein Opstad, Visions ordförande i Eda.

Lönen släpar efter

– Lönemässigt ligger Eda ligger långt efter andra kommuner i Värmland och vi har tappat folk, säger Svein Opstad.

Vissa av kommunens administratörer och assistenter har haft höjningar på över 6 procent.

Ett tiotal andra kommuner och regioner har också gett denna yrkesgrupp en extra lönehöjning i år. Det visar en kartläggning som Tidningen Vision har gjort.

1700 kronor extra

I Öckerö kommun blev det extra påslaget mellan 1 000 och 1 700 kronor. I Gullspång har löneadministratörerna varit prioriterade och ökningen landade på nära 5 procent.

Dals Ed, Arjeplog, Storfors, Älmhult och Stockholms stad är andra exempel där administra­törer och assistenter fått mer i plånboken.

"Gott att de satsar"

Trots satsningen är Kerstin Vernersson i Eda kommun inte riktigt nöjd med lönen.

– Administratörer ligger lågt generellt. Det är jättetråkigt. Vi kan ju så mycket. Fast det är gott att det för en gångs skull satsar på oss. Tyvärr gissar jag att det kommer att dröja många år innan det händer igen.


Relaterade artiklar