Parterna i kyrkan överens – strejkvarslet avblåst
3 maj 2022
Det blir ingen strejk för Visions medlemmar i Svenska kyrkan. Vision och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao är överens. Skao har nu accepterat det bud de avvisade förra veckan.
I fredags varslade Vision om strejk och blockader efter att Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao, tackat nej till medarnas slutbud. Men på tisdagseftermiddagen kom det efterlängtade beskedet: Skao accepterar ändå medlarnas bud.
– Det har varit en del omvägar och vi har förhandlat länge. Nu är vi nöjda med att det har löst sig, säger Visions förhandlingschef Eva-Lotta Nilsson.
Vision nöjda med nya avtalen
Skao kommer nu att skriva under ett avtal med samma villkor som de tidigare har tackat nej till.
– Jag vet inte vad som har hänt men nu ska båda parter skriva under den hemställan vi fick i torsdags, och jag är lika nöjd med den i dag som jag var i torsdags. Det blir jättebra att löneavtalet är förlängt och att medlemmarna kan få sina nya löner, samtidigt som vi har värnat uppsägningstiden, och att medlemmar fortsatt får möjlighet till omställning och kompetensutveckling i nivå med resten av arbetsmarknaden.
Därmed är Visions varsel avblåst och ett nytt löne- och villkorsavtal samt ett omställningsavtal är på plats. Det innebär att du nu kan få din nya lön, som ska börja gälla från april, och att du ska gå till jobbet och utföra dina uppgifter som vanligt.
Skao skriver till Tidningen Vision att organisationen inte kommer ge några intervjuer på tisdagskvällen, och hänvisar istället till ett pressmeddelande.
– Vi hade velat nå längre, men vi tar vårt ansvar för att Svenska kyrkans viktiga verksamhet ska kunna fortsätta att fungera. Därför har vi träffat en överenskommelse om löneavtal och allmänna villkor. Vi fortsätter vårt långsiktiga arbete att utveckla Svenska kyrkans kollektivavtal för framtiden, säger Cecilia Herm, förhandlingschef Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation i pressmeddelandet.
Historik - detta har hänt
2021: Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao, sa upp flera avtal, bland annat löneavtalet och omställningsavtalet vid årsskiftet. Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare om nya avtal har sedan dess gått trögt. Enligt Skao sa man upp omställningsavtalet för att man ville få till ett avtal som bättre matchar den nya lagen om anställningsskydd, las, som väntas träda i kraft senare i år. Omställningsavtalet fortsätter dock att gälla till sista juni i år.
Skao har tidigare velat kalla in medlare men Vision tackade då nej eftersom man ansåg att det fortfarande fanns utrymme att komma överens.
1 april 2022: Mötena mellan fackförbunden och arbetsgivaren är långa och intensiva. Löneavtalet gick ut sista mars, men fortsätter att gälla en vecka i taget tills ett nytt avtal är på plats. Planen är att alla ska få ny lön från 1 april, men den kan komma att betalas ut i efterhand.
8 april 2022: Kommunal varslar om strejk för medlemmar inom Svenska kyrkan. Vision och de andra fackförbunden som förhandlar med Skao har tillsammans begärt att ta in medlare i förhandlingarna med Skao för att man ska komma framåt.
21 april 2022: Kommunal meddelar att varslet som skulle ha börjat gälla den 22 april nu skjuts upp till 29 april.
28 april 2022: Vision tackar ja till det bud som medlarna presenterar. Men Skao säger nej.
29 april 2022: På eftermiddagen varslar Vision om strejk och nyanställnings- och inhyrningsblockad, samt mer- och övertidsblockad för anställda i Svenska kyrkan. Det börjar gälla klockan 07.00 den 11 maj om inte parterna kommer överens. Tidigare under dagen den 29 april har Kommunals konfliktåtgärder börjat gälla. Innebär nyanställnings- och inhyrningsblockad samt övertids- och mertidsblockad. Strejk utlyses för utvalda arbetstagare på vissa arbetsplatser.
3 maj 2022: Vision och Skao är överens. Visions varsel är därmed avblåst och ett nytt löne- och villkorsavtal samt ett omställningsavtal är på plats.
Läs även:
Relaterade artiklar
Nu gör kyrkan plats för krigsgravar
Efter åratal av nedrustning är budskapet från statsmakterna att Sverige kan dras in i krig. Att se till att det finns mark för krigsgravar till fem procent av befolkningen är en av Svenska kyrkans uppgifter. I Eskilstuna innebär det 5000 kistgravplatser.