• Mölndal har utsetts till Årets superkommun. En framgångsfaktor är de satsningar som gjorts på ledarskap och med­arbetarskap, enligt kommunens stadsdirektör Mio Saba Sjösten.

Utveckling

Därför är Mölndal Årets superkommun

24 september 2021

En stark arbetsmarknad, god ekonomi och ett väloljat samarbete mellan politiker och tjänstemän. Så lyder några av förklaringarna till att Mölndal har utsetts till Årets superkommun 2021.

Varje år rankar tidningen Dagens Samhälle Sveriges 290 kommuner i 18 kategorier. Det handlar om allt från hur många företag som finns och vilken utbildningsnivå kommuninvånarna har till hur kommunerna sköter sina kärnuppdrag inom skola, vård och omsorg.

Mölndal ingår i kategorin storstads- och storstadsnära kommuner och vann i kamp med 45 andra kommuner. Utmärkelsen är ett kvitto på att det går bra för kommunen, konstaterar Mio Saba Sjösten, stadsdirektör i Mölndal:

– Det är många variabler som ligger bakom framgångarna. Som arbetsgivare kan vi inte säga att allting beror på oss, därför anser jag att den här utmärkelsen tillhör alla som bor, jobbar eller verkar i kommunen.

För Mölndals del var det bland annat starka nyckeltal inom arbetsmarknad, ekonomi, kultur och fritid som blev avgörande. En framgångsfaktor är de satsningar man gjort på ledarskap och medarbetarskap, enligt Mio Saba Sjösten:

– Jag vill påstå att vi har en kultur där alla nästan sex tusen anställda känner att det får vara med att påverka och utveckla. Det ger en enorm skjuts i verksamheten.

Vad har du får råd till andra kommuner som sneglar avundsjukt på Mölndal?

– Det viktigaste är att försöka utveckla det man redan har. Ett bra samarbete mellan politiken och tjänstemannasidan, som vi har i Mölndal, är också helt avgörande. Som kommuninvånare vill man inte ha en massa tjafs, säger Mio Saba Sjösten.


Relaterade artiklar