• Sen glasbruket flyttade ut har det gamla brukskontoret ekat tomt. Nu vill Ann-Christine Torgny­son fylla det med konstnärer, föreningar och hybridjobbare.

Digitalisering

Hon vill locka distansjobbare till Emmaboda

7 november 2022

Emmaboda kommun startar en kontorshubb i Boda glasbruk för att locka fler distansjobbare att flytta till hit. Projektutvecklare Ann-Christine Torgnyson menar att många drömmer om att bo i stuga på landet, men samtidigt vill träffa kolleger och ha ett jobb som bara finns i storstaden. Här kan de få allt det.

Varför startar din kommun en hubb?

– Pandemin har ändrat vårt sätt att jobba och nu blir det vanligare med kontorshubbar, även på landsbygden. Många är less på att trängas och drömmer om att bo i en röd stuga på landet och samtidigt ha ett spännande jobb, som kanske bara finns i storstan. Men man vill inte sitta för sig själv utan någon att fika med. Kontorshubbarna gör det möjligt att få alltihop. Vi tror på det här och därför kommer vi att starta en i lokaler som kommunen äger i Boda glasbruk.

Vilka hoppas ni ska jobba därifrån?
– Vi riktar oss främst till konstnärer, eftersom lokalerna ligger granne med glasmuseet. Men vi välkomnar egentligen alla: lokala företagare och det lokala föreningslivet, eller semesterfiraren som tröttnat på att sitta i stugan och behöver ha tillgång till bra uppkoppling och möteslokaler.

Vad ska finnas i hubben?
– Vi kommer att ha omkring tio kontorsplatser, mötesrum och ytor för umgänge i en lounge. Självklart kommer vi att ha bra uppkoppling och digital utrustning. Så mycket som möjligt av möbler och inredning kommer att uppcyklas eller tillverkats av spill med hjälp av Re-make, en del av vår arbetsmarknadsenhet. Tanken är att kontorshubben ska bidra till hållbarhet på flera plan, genom att minska utsläppen från onödiga jobbresor och genom en hållbar inredning.

Ann-Christine Torgnyson

Titel: Projektutvecklare för kontorshubb Boda.
Arbetsplats: Emmaboda kommun.
Ålder: 54 år.
Fritid: Trädgård, yoga, läsa samt ordförande i SKNT (Sveriges Kommunala Näringslivstjänstemän).

Varför gör Emmaboda det här?
– Tanken är att locka fler att flytta hit och öka befolkningen. Vi ser redan i dag att de som kommer hit tillfälligt ofta fastnar för platsen och väljer att bosätta sig här. Men vi är inte ensamma om detta. Vi gör det tillsammans med Oskarshamns kommun – där det kommer att finnas en systerhubb – och med hjälp av Region Kalmar Län som bidrar med bland annat konceptutveckling och inredningsdesign.

När kommer allt vara klart?
– I slutet av november, början av december hoppas vi kunna ha en invigning. Innan dess ska vi bara hinna fixa till en bra ventilation och måla väggarna i blått, orange och rosa.

Hur vanligt kommer hubb-jobbande att bli framöver?

– Jag tror att vi kommer få se en stor ökning och att det kommer att gå ganska snabbt.

Läs mer:  Han får fler att låna och byta prylar - så gör du

Läs mer: Nya trenden workation: Jobba från semesterorten

Det här är en kontorshubb

Det är en öppen kontors­lokal som delas av flera distansjobbare.
I en sådan kan företag, eller andra typer av verksamheter, hyra arbetsplatser för en eller flera medarbetare. Hyresvärden står vanligen för uppkoppling, el, städning och tillhandahåller kök och toaletter. Det brukar också finnas mötesrum och mindre rum för den som behöver tala ostört.


Relaterade artiklar