• Ortodontiassistent Helene Adelbäck Eliasson med patienten Maja Einarsson.

Karriär

Specialist på att stajla smajl

20 augusti 2021

Glada patienter och stort eget inflytande. Helene Adelbäck Eliasson trivs som ortodontiassistent och tycker att fler tandsköterskor borde ta chansen att vidareutbilda sig.

 – Hur är det att snart sluta nian då?

– Kul! Sista veckan ska vi klä ut oss. Det är filmtema så jag funderar på Tingeling.

– Och allt går bra med tandställningen?

– Jadå, men borstningen tar tid.

Samtalet med Maja Einarsson flyter lätt. Hon är 15 år och har haft tandställning sedan i januari. Det är hennes femte besök hos Helene Adelbäck Eliasson, som är ortodontiassistent på Folktandvården i Falkenberg, och det kommer att bli många fler innan Maja Einarsson är klar om ett drygt år.

– Vi hjälper ungdomar att bli fina. De blir glada och vi blir glada, säger Helene Adelbäck Eliasson som har mer än 30 års erfarenhet av att arbeta med tandvård. Först som tandsköterska i drygt 20 år och sedan 2007 som ortodontiassistent.

Vill utvecklas på jobbet

– Jag var under många år sugen på att utvecklas i yrket, men dessvärre finns det inte så mycket fortbildning för tandsköterskor.

Så snart möjligheten öppnade sig var hon därför snabb att hoppa på utbildningen till ortodontiassistent som innebär en specialisering inom tandreglering. Ett beslut hon inte ångrat.

– Det roligaste med jobbet är att jag till stor del arbetar på egen hand. Jag utför många kliniska moment och möter oftast mina patienter ensam.

Därför tycker hon att titeln ”assistent” kan vara missvisande. Även om hon har ett tätt samarbete med en ortodontist – en tandläkare med specialistkompetens som har det odontologiska ansvaret – gör hon inregistreringar, tar digitala tandavtryck, sätter in och tar ut tandställningar, justerar och reglerar.

Är ortodontistens förlängda arm

– Ortodontisten tar beslutet om vem som ska få tandställning och planerar vården, men vi assistenter utför en stor del av behandlingen. Vi är ortodontistens förlängda arm, förklarar Helene Adelbäck Eliasson.

Ungefär var tredje månad gör ortodontisten en kontroll av att behandlingen fortlöper som planerat.

– Eftersom vi inte har någon legitimation kan vi inte ta över ansvaret utan har fått det delegerat, säger Helene Adelbäck Eliasson.

De flesta av hennes patienter är mellan 10 och 23 år. Eftersom de träffas i snitt var femte vecka under två års tid har hon gott om tid att lära känna dem.

– De är ljuvliga. En härlig patientgrupp som bjuder på sig själva. Några kan vara lite tonårsstruliga, desto roligare då när man får en kram efter sista besöket.

Motiverade patienter

En skillnad mot att arbeta med allmän tandvård är att inom tandregleringen är alla patienter positiva och samarbetsvilliga.

Motivation är en förutsättning för behandlingen, eftersom tandställningen kräver att patienterna sköter sin tandhygien noga.

– Det är få som tackar nej. Nästan alla är jättetaggade, säger Helene Adelbäck Eliasson.

Det tråkigaste med jobbet, tillägger hon, är att det tyvärr gör ganska ont att ha tandställning.

– Det får man inte hymla med. Det  kan skava och man kan inte äta vad som helst. Men det värsta brukar gå över efter ett tag.

Under tiden Maja Einarsson ligger i tandläkarstolen sticker Anna Jeschko in huvudet i rummet.

– Förlåt om jag stör, men jag skulle behöva hjälp med en båge.

– Vi kollar strax, säger Helene Adelbäck Eliasson utan att lyfta blicken från peangen.

Alt-textOrtodontitandsköterskan Anna Jeschko hoppas komma in på utbildningen till ortodontiassistent.
Anna Jeschko har nyligen börjat jobba som ortodontitandsköterska och är på många sätt Helenes lärling. På tandregleringen på Folktandvården i Falkenberg är det just nu bara de två, därför betyder deras samarbete mycket. Ortodontisten, som också är en viktig del av teamet, delar sin tid mellan Varberg och Falkenberg. Till hösten hoppas Anna Jeschko få plats på specialistutbildningen till ortodontiassistent i Göteborg. Även för henne är det självständigheten och de glada patienterna som lockar med yrket.

– Dessutom är det ett hantverk. Det är viktigt att ha ett visst handlag och även en estetisk blick för att få det snyggt.

Både Helene Adelbäck Eliasson och Anna Jeschko tycker att den största nackdelen med yrket är tandsköterskornas låga ingångslön. För närvarande ligger den på 22 500 kronor i Folktandvården Halland. Efter den tvååriga fortbildningen, som görs under arbetstid, får de ett påslag på 2 500 kronor. Lönerna ser liknande ut även inom andra regioner.

– Med tanke på bristen på ortodontiassistenter borde arbetsgivaren tänka på personalförsörjningen. Det är ju nödvändigt att kunna leva på sitt jobb, säger Helene Adelbäck Eliasson.

Ett annat problem är yrkets status. Tidigare gav fortbildningen till ortodontiassistent 60 högskolepoäng, men sedan 2019 ges den i stället av olika utbildningsaktörer.

– Det sänker värdet på utbildningen, konstaterar Ann-Catrine Bengtsson. Hon är ordförande i ortodontisektionen inom Svenska tandsköterskeförbundet och förtroendevald för Vision.

Läs mer: Inga högskolepoäng för ortodontiassistenter

När Maja Einarsson har fått hjälp är det dags för Viktor Holmqvist 18 år att få sin tandställning justerad. Han har haft den sedan i januari och är nöjd med sin tandreglering.
– Första veckan gjorde det lite ont, men annars är det inte särskilt jobbig. Och så är det ju kul att bli snygg!

Här finns utbildning till ortodontiassistent

  • Fortbildningen till ortodontiassistent finns på fyra ställen i landet: Stockholm, Göteborg, Örebro och Hässleholm.
  • Utbildningen är på deltid under två år. Den betalas av arbetsgivaren och sker på betald arbetstid.
  • Varje år ordnar ortodontisektionen inom Svenska tandsköterskeförbundet en kongress. Då samlas de runt 350 medlemmarna som är ortodontiassistenter eller ortodontitandsköterskor.

Relaterade artiklar