• Therese Wintervy letar efter övergivna hus i Tornedalen.

Trender

Varför är ni på jakt efter ödehus?

31 maj 2021

Över hela landet finns över 200 000 hus som står övergivna. Therése Wintervy letar upp några av dem för att få ut flera hus på bostadsmarknaden i Tornedalen.

Varför är ni på jakt efter ödehus?

– Projektet Hej Hemby handlar om att få ut fler hus på den öppna bostadsmarknaden. Här i Tornedalen finns en kultur av att sälja till folk man känner, vilket pressar ned priserna och gör det svårt för folk som inte har nätverken att hitta ett boende. Därför letar vi efter alla sorts hus som inte används. Det kan vara ett hus som står tomt eller en villa som används som fritidshus.

Vad kan ni erbjuda dessa husägare?

– Framför allt informera om den efterfrågan som faktiskt finns. Ägarna till dessa tomma hus bor ofta inte kvar i trakten och har inte koll på att det finns folk som vill köpa. Vårt team stöttar fastighetsägare i försäljningsprocessen och vi har kompetens inom byggfrågor, juridik och marknadsföring.

Är det brist på bostäder i Övertorneå?

– Vi brukar inte prata om bostadsbrist, utan om att försöka skapa en attraktiv bostadsmarknad och bidra till flyttkedjor. Att det ska finnas många olika typer av boenden till salu som passar olika faser i livet och att majoriteten av dem ska säljas på Hemnet eller Blocket.

Therése Wintervy

Ålder: 34 år.

Titel: Destinations­utvecklare i Övertorneå.

Gör: En av två projektledare för Övertorneås och Pajalas projekt Hej hemby.

Favoritplats i ­Övertorneå: "Luppioberget, jag och min man gifte oss där."

Hur ser den vanliga husletaren ut?

– Oftast är de mellan 25 och 45 år. De flesta har någon slags koppling till Tornedalen, men inte alla. Gemensamt är att de söker livet på landet och vill bo nära naturen i en glesbygd. Här finns till exempel Torne älv, en av Europas sista orörda älvar. Närheten till Finland är det också många som nämner. Det är attraktivt att bo i ett gränsland där man kan dra nytta av utbudet i båda länderna.

Hur många husletare och fastighetsägare har ni varit i kontakt med?

– Ungefär hundra personer totalt sedan vi körde igång i oktober, något fler säljare än köpare. Vi tror att det beror på att de som är på jakt efter ett hus är mer aktiva och klarar av att leta på egen hand.

Utflyttningen i Övertorneå och Pajala har pågått under många år. Kan Hej Hemby vända utvecklingen?

– Nej, ett enskilt projekt rår inte på den globala urbaniseringen som pågått länge, men vi ser en trend där fler vill bo utanför städer, som pandemin bara drivit på. Hej Hemby är våra kommuners sätt att konkret jobba med bostadsfrågan.

Tomma kåkar i sikte

  • För att lösa bostadsbristen inventerar flera kommuner runt om i landet bostadsmarknaden på jakt efter hus som står oanvända eller övergivna.
  • Grästorp, Falkenberg, Örnsköldsvik och Skellefteå är några av de kommuner som satsar på att övergivna hus ska hitta nya ägare.
  • Enligt statistik från SCB kan det finnas upp till 200 000 ödehus över hela landet.

Relaterade artiklar