• Administratörer inom Vision ser både fördelar och nackdelar med arbetsmiljön som uppstått till följd av pandemin.

Arbetsmiljö

Hemmakontoret lockar även efter pandemin

31 maj 2021

Somliga administratörer har fått en bättre balans i arbetslivet, andra har det stressigare. Men trots en trötthet på distansarbete ser många fram emot att jobba hemma på deltid den dagen pandemin är förbi.

För att få en inblick i administratörers arbetssituation under pandemin bjöd Vision i mars in till en digital träff med temat digital omställning.

Under mötet fick de drygt 150 deltagarna svara på frågor om vilka lärdomar de har dragit av distansarbete, vilka digitala verktyg som behövs och hur man kan uppnå en bra balans mellan arbete och privatliv.

Så här tycker de om distansarbetet:

  • Stressigt. Många är trötta på distansarbete. Vissa upplever mer jobbstress, bland annat it-administratörerna. ”Mer jobb då jag jobbar med support” skriver en person.
  • Effektivare. En fördel med distansarbete, tycker många administratörer, är att möten har blivit mer effektiva. Det bidrar till mindre stress.
  • Svårt med gränser. Att försöka få struktur på vardagen och en tydlig uppdelning mellan arbete och fritid är ett behov som många har, visar svaren från deltagarna. ”Det är viktigt att ta paus som man ska. Det kan vara svårare att stänga av då man har allt hemma. Men man har blivit bättre än mot i början. Har satt tydliga regler. Håller fika- och lunchtider. Annars kommer katten och säger till.”
  • Bättre balans. För många av del­tagarna har pendlandet till och från arbetet helt eller delvis avtagit, och det är något som har lett till att man hinner prioritera privatlivet mer. När pandemin väl har lagt sig ser många fram emot en ny typ av arbetstillvaro: ”Jobba hemifrån på deltid. Halva tiden på kontor och halva tiden hemma. Vissa arbetsuppgifter utförs bättre och effektivare hemifrån, men vill inte jobba hemifrån på heltid” uppger en deltagare. En annan: ”Vill gärna kunna få jobba hemifrån någon dag i veckan. Med digitala möten sparar vi pengar och miljö.”

Relaterade artiklar