• Pandemin har gjort att Ulf Nenzén, anläggningsansvarig, och hans kolleger tvingats tänka nytt. De har bland annat anlagt skridskobanor utomhus eftersom ­ishallen är stängd.

Coronaviruset

Inneidrotten läggs på is - då tänker Vilhelmina nytt

1 mars 2021

Att stänga sporthall, simhall och ishall har påverkat den lilla orten Vilhelmina. Men att tvingas till begränsning gjorde att Ulf Nenzén, anläggningsansvarig, och hans kolleger inspirerades till att tänka nytt. Nu har de för första gången anlagt en skridskobana utomhus.

Ulf Nenzén, anläggningsansvarig fritid, Vilhelmina kommun.

”Vilhelmina är en liten kommun på 6 000 invånare så när vi behövde stänga sporthallarna, simhallen och ishallen i november så drabbade det oss väldigt hårt. Det blev ett otroligt begränsat utbud av aktiviteter kvar, och det har varit tufft, framför allt för ungdomarna. Jag ser stora risker för psykisk ohälsa när man slutar med idrotten.

Men fördelen med pandemin för oss som jobbar är att vi har fått tänka utanför boxen och hitta nya alternativ för att kunna erbjuda våra invånare en schysst fritidsverksamhet. Därför har vi – tillsammans med föreningslivet – anlagt skridskobanor utomhus och pulkabackar. Det har varit otroligt populärt, folk hungrar ju efter aktiviteter just nu.

Jag ser stora risker för psykisk ohälsa när man slutar med idrotten.

Vi har också satsat mer på våra ordinarie utomhusaktiviteter som att ta fram skidspår för längdåkare och pista backarna för de som åker alpint. Så vi i personalen har haft fullt upp trots att flera verksamheter varit stängda. Det är fördelen med att jobba i en liten kommun, personalen kan det mesta. De har varit fantastiska, ställt upp och gjort det bästa av situationen. Så vi har haft en positiv stämning på jobbet trots pandemin.

I januari fick vi beskedet att restriktionerna kan lätta, i alla fall för de yngre barnen. Jag hoppas det lättar ännu mer snart så att vi åtminstone kan öppna ishallen.”

Missa inte hela vårt reportage om coronaåret. Klicka här!

Sammanställning: Ett år med corona

2020

11 januari: Första dödsfallet till följd av corona. En man i 60-årsåldern avlider efter att ha varit på marknaden i Wuhan, Kina.

31 januari: Första fallet av covid-19 i Sverige. Många läggs in på intensivvårds­avdelningar. 

1 februari: Regeringen beslutar: Covid-19 är en allmän- och samhällsfarlig sjukdom.

10 mars: Enligt Folkhälso­myndigheterna finns nu flera tecken på samhällsspridning.

11 mars: WHO slår fast att coronaviruset är en pandemi. Den första svensken avlider samma dag av viruset. Nytt förbud mot allmänna sammankomster med mer än 500 personer. 

16 mars: Folkhälsomyndigheten uppmanar att de som har möjlighet bör jobba hemifrån. Smittspårningen är i full gång.

19 mars: Regeringen gör det möjligt att söka stöd för korttids­permittering.

30 mars: Besöksförbud införs på äldreboenden.

14 april: Dödsfallen ökar. Över 1 000 döda i Sverige. 

23 juni: 80 procent av befolkningen har anpassat sitt vardagsliv under pandemin för att minska risken för smittspridning, enligt en undersökning från Folkhälsomyndigheten.

24 november: 1,4 miljoner människor har avlidit i hela världen.  Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att andra vågen är här. 

18 december: Kommunal och regional allmän verksamhet som inte är nödvändig ska stängas ned, enligt regeringens skärpta restriktioner.

20 december: Ny variant av viruset rapporteras från Storbritannien. Första vaccinleveransen kommer till Sverige.

2021

8 januari: Pandemilagen och maxantal för besökare till butiker, gym- och sportanläggningar och badhus införs.

12 januari: Regeringen lägger ytterligare 5,5 miljarder, utöver de 2 miljarder som redan avsatts, på testning och smittspårning.

14 januari: Över 10 000 döda i covid-19 i Sverige. Vaccineringen har nu dragit igång.

3 februari: Regeringen inför krav på negativt coronatest vid inresa.

1 mars: Vaccinationerna är i full gång. När tidningen går till tryck har cirka en halv miljon vaccinerats.


Relaterade artiklar