• Det skulle få stora konsekvenser för många kommuner om förvaltningsrätten ogiltigförklarar Luleås fullmäktigemöte, säger SKR:s förbundsjurist Helena Linde.

Digitalisering

Digitala möten kan bli olagliga i framtiden

1 mars 2021

Digitala fullmäktigemöten har blivit mer regel än undantag under pandemin. Men en dom i förvaltningsrätten kan göra dem olagliga i framtiden.

På ett fullmäktigesammanträde i december skulle ett nytt kommunalråd väljas i Luleå kommun. På mötet, som skedde digitalt, reagerade en åhörare på att de ledamöter som var med på distans bara kunde se den som talade.

– Det är en demokratisk fråga. Alla har sin fulla rätt att synas och höras, argumenterade mannen, som överklagade mötets giltighet med hänvisning till kommunallagens krav på att samtliga deltagare vid fullmäktigemöten måste vara synliga för varandra.

Läs även: Han skapar säkra digitala möten

Förvaltningsrätten i Luleå ska nu ta ställning i frågan, som hittills inte har prövats juridiskt. I väntan på den domen har rätten bestämt att de beslut som fattades på det digitala fullmäktigemötet i december ska upphävas och tas på nytt.

Till Dagens Samhälle säger Helena Linde, förbunds­jurist på SKR, att det skulle få stora konsekvenser för många kommuner om förvaltningsrätten ogiltigförklarar Luleås fullmäktigemöte.


Relaterade artiklar