• ”Speciellt för barn och unga som inte har det så gott ställt är detta en bra ingång till kulturen. Vi vill ha en smart konsumtion och komma bort från slit och släng”, säger Claudia N Ekström, samordnare för kulturbanken.

Miljö

Jämlikt och miljövänligt med kulturbank

31 maj 2021

I Västerås finns Sveriges första kulturbank. Här kan man låna allt från saxofoner till pärlplattor helt gratis. Inspirationen kommer från de betydligt vanligare fritidsbankerna.

Ett instrument, en maskeraddräkt, staffli och penslar, sällskapsspel. Kulturbankens definition av vad som är kultur är vid. Man öppnade för allmänheten i Växhuset i centrala Västerås mitt under coronapandemin och har nu öppet tre dagar i veckan.

– Vi vänder oss främst till barn och ungdomar men även vuxna får låna. Prylarna, som oftast är begagnade, skänks av privatpersoner och företag, säger Claudia N Ekström, samordnare för kulturbanken.

Västeråsborna har uppenbarligen haft tid att inventera sina förråd under pandemin för mycket har kommit in. Och folk hittar hit och lånar, främst barnfamiljer.

Bort från slit och släng

En tanke bakom banken är att öppna kulturen för fler och öka integrationen. Att köpa ett instrument är dyrt men här kan man låna en akustisk gitarr, saxofon eller fiol i tre veckor och prova på. Det enda som krävs är att man har ett svenskt telefonnummer. Och om det inte är kö till det man har lånat kan man få låna tre veckor till.

– Speciellt för barn och unga som inte har det så gott ställt är detta en bra ingång till kulturen, säger Claudia N Ekström.

Den andra tanken är att bidra till den cirkulära ekonomin och ett hållbart samhälle.

– Vi vill ha en smart konsumtion och komma bort från slit och släng. Om någon pryl inte är fullt fungerande försöker vi fixa till den.

Vill inspirera andra kommuner

Idén till kulturbanken kommer från fridsbankerna, som Västerås och många andra kommuner har och där folk får låna allt från till innebandyklubbor till tremanstält.

Claudia N Ekström tror att Västerås fortfarande är den enda kommunen i landet som har en kulturbank.

– Vi vill gärna inspirera andra att ta efter. Och så fort pandemin är över vill vi göra vår lokal till en mötesplats där det händer grejer – utställningar, workshops och andra evenemang.

Kulturbanken i Västerås

  • Finansierades första året med ett statligt bidrag för segregationsbrytande verksamhet. Drivs nu som en permanent del av Västerås stadsbibliotek med en budget på 500 000 kronor per år.
  • Tar emot och lånar ut alla typer av kultur- och hantverksverktyg. Undantagen är pianon och andra svårfraktade pjäser samt saker som kräver el.
  • Öppnade för allmänheten den 9 juni 2020.

Relaterade artiklar