• För den som saknar kontoret finns det flera olika möjligheter att åtminstone få stämningsljuden därifrån.

Arbetsmiljö

Ljud för dig som saknar kontoret

2 november 2020

Många saker togs nog för givet innan pandemin, men sällan skulle man tro att en av dessa var kontorsljudet. Flera ljudskapare har nämligen upptäckt att det i isoleringstider finns ett starkt sug efter ljudet av kaffemaskin, ringande telefoner och människor i bakgrunden för att underlätta fokuseringen på arbetet.

På ljuddesignern Stéphane Pigeons hemsida MyNoise.net kan du som sitter hemma och saknar ljudmiljön på jobbet skapa kontorskänslan genom att dra i reglagen och få den perfekta mixen av allt från ventilation, småsnackande kolleger, skrivare och tangentbordssmattrande.

Även svenska sajten Sound of Colleagues har märkt av suget.

– Jag fick mejl i dag från en som sa att han aldrig trodde att han skulle sakna kontoret. Han använder Sound of Colleagues och det enda han saknar är plinget från mikrovågsugnen på jobbet, säger Tobias Norman, till sajten Technology Review. 

 Intresset är så stort att han och hans kolleger har satt ihop en Spotifylista med spår som ”Tidig morgon, bordsgrannen äter frukost” och ”Irriterande kollega och en överraskande reaktion”. Spellistan har drygt 3 700 lyssnare i månaden.

Enligt Nick Perham på Cardiff Metropolitan University i Storbritannien kan tjänster som MyNoise och Sound of Collegaues hjälpa människor att fokusera eftersom hjärnan jobbar för att filtrera bort ljud.


Relaterade artiklar