Hälsa

Solig hälsning från grannbyn

1 juni 2020

I klimatkrisens spår blev det trendigt att semestra ­hemma i stället för i solsäkrare trakter. Hemester blev ett begrepp. I år har ordet fått en snävare innebörd. Sommaren 2020 semestrar vi i vår hemkommun.

En sak är säker: den där solsemestern utomlands kan vi glömma. För många är besvikelsen enorm. Andra är kanske en smula lättade. För att egentligen har man varken råd eller ens lust att resa utomlands.

Psykologen Björn Hedensjö ger i SVT Nyheter några korta råd om hur vi kan handskas med semesterångesten.

Han konstaterar att det är okej att vara ledsen och deppa över att semesterplanerna inte blir som de var tänkt. Men han ger också ett konkret råd: Gör en lista över vad du skulle vilja se i din omedelbara närhet. Utgå från ljuspunkterna och lust. 

Vi har frågat några som jobbar med turism i olika delar av landet om deras bästa hemestertips.

I Arvika satsar turistsekreteraren Stephanie Dellman på att nå lokalbefolkningen via bland annat sociala medier och hemsidan.

– Vi tror att många värmlänningar kommer att stanna i sin egen region och oftast är man lite hemmablind för allt det fina som finns i sin egen närhet.

Vad är ditt bästa hemestertips ?

– Vi vet att många gillar att fiska och vandra och upplyser mycket om de fina möjligheterna till fiske och friluftsliv i hemmatrakten. För de som tycker om att paddla så har vi jättemånga vattendrag häromkring och det går utmärkt att hyra kanoter och upplevelsepaket här.

– Vi säljer också otroligt mycket kartor nu. I Arvika finns Glasskogens natur­reservat med 300 kilometer vandringsleder. 

I Lekebergs kommun är det en ny utmaning att satsa på turism. Maria Comstedt, näringslivskoordinator berättar om hur de jobbar.

– Vår kommun är lite som Gnosjö. Här finns många småföretagare. Många har gårdsbutiker, boenden och liknande och nu satsar vi på att lyfta fram deras verksamhet i sommar.

Vad är ditt bästa hemestertips?

– Vi har många vandringsleder. Man kan ta en tur på Bergslagsleden. Vill man inte vandra så har vi mountainbikeleder och utomhusbad i Fjugesta. Dessutom finns många lokala gårdsbutiker och caféer.

I Södertälje startar en digital kampanj som ska få södertäljeborna att turista hemma. Linda Färggren, är projektledare för besöksnäringen i Södertälje:

– Vi satsar mycket på friluftsliv och natur. Vi såg ett ökat intresse för det redan förra sommaren. Många undrade över vandringsleder och hur man kommer ut i naturen. 

Vad är ditt bästa hemestertips?

– Det går olika båtturer bland annat till vikingabyn Birka på Björkö, du kan åka med både Strömma Sjöfart & Turism eller S/S Ejdern som är klassad som ett museum och är världens äldsta koleldade propellerdrivna ångfartyg som är i drift. Båda kommer att köra i sommar men med ett begränsat antal passagerare.


Relaterade artiklar