Lön och villkor

Kyrkans administratörer nöjdast med lönen

27 januari 2020

En klar majoritet av administratörer i kyrkan är nöjda med sin lön, medan en klar majoritet av yrkesgruppen i regionerna är missnöjda. Det framgår av en undersökning som Tidningen Vision har gjort med 1300 administratörer.

Sammanlagt svarar 55 procent att det är ganska eller mycket nöjda och 45 procent att det är ganska eller mycket missnöjda. Uppdelat på olika arbetsgivare framgår det att administratörerna i kyrka/samfund är ­betydligt mer tillfreds med lönen är kollegerna i landets regioner.

72 procent av administratörerna i kyrkan är nöjda med sin lön, för de kommunala administratörerna är andelen 55 procent. Regionerna sticker ut i Tidningen Visions undersökning. Där är endast 43 procent nöjda med lönen.

Det kommer inte som en överraskning för Carl Eos, ombudsman på Vision med ansvar för löneavtalet för kommuner och regioner. Hans råd till den administratör som vill få upp lönen är att ta ett snack både med sitt fackliga ombud och med chefen.

– Ombudet kan tala om hur du ligger till i förhållande till andra på arbetsplatsen. I samtalet med chefen är det bra att förklara hur just du bidrar till verksamheten och fråga vad du kan göra för att få upp lönen, säger han.

Bland administratörerna i regionerna har 60 procent funderat på att byta jobb under det senaste året. Den låga lönen anges som främsta orsak, följt av ”vill ha omväxling”, dålig arbetsmiljö och ”trött på arbetsuppgifterna”.

undersökning.JPG

Källa: Tidningen Visions undersökning som besvarats av nästan 1 300 administratörer i kommuner, regioner och kyrka/samfund.


Relaterade artiklar