• Tre gånger i veckan tar Lena Nilsson en kort paus i arbetet och sträcker på sig ihop med några kolleger.

Friskvård

Jympar sig friska

27 januari 2020

Sjuktalen bland de 160 anställda på Umeås och Vindels gemensamma VA-bolag Vakin har minskat dramatiskt. Från 7 till 2,8 procent sedan bolaget bildades för fyra år sedan.

– Vi ligger väldigt lågt både när det gäller korttids- och långtidssjukskrivningar, säger Mattias Lind, ledamot i Visions klubbstyrelse.

Förklaringen är en framgångsrik satsning på hälsa och träning. Förutom friskvårdsbidrag och friskvårdstimme har bolaget en fast anställd hälsocoach som åker ut och friskvårdar om en hälsoundersökning skulle visa att måendet på ett arbetsställe inte är på topp.

– Det betyder jättemycket. Vår hälsocoach är duktig på att peppa och håller igång oss med pausgympa, lunchaktiviteter och mindfulnessgrupper, säger Lena Nilsson, teknisk handläggare på Vakin.

På alla arbetsställen finns någon form av gym och ledarledda gruppträningar. Till det kommer pausgympa ett par gånger i veckan och en friskvårdsgrupp som drar ihop folk inför blodomlopp och andra idrottsliga evenemang.

Lena Nilsson är en av dem som har ökat sin motionsdos. För egen del försöker hon träna åtminstone en gång i veckan, gärna tabataövningar som ger hela kroppen en ordentlig genomkörare.

– Dessutom brukar jag vara med på pausgympa här på jobbet tre dagar i veckan. När man har ett stillasittande jobb som administratör är det lätt att man blir stel, då är det skönt att gå ifrån ett par minuter och sträcka på sig, säger Lena Nilsson.


Relaterade artiklar