Ett omöjligt uppdrag

27 januari 2020

Avtalsrörelsen är igång. Vision har precis presenterat sina yrkanden för arbetsgivarna. Utgångspunkten är ett avtal som ger reallöneökningar och ökad lönespridning.

Samtidigt blir det mer och mer uppenbart att 2020  kan bli ett magert år med krympande resurser i kommuner och regioner. Vi kan se fram emot nedskärningar och tuffare arbetsbelastning . Det visar vår undersökning, där vi frågat Visions chefsmedlemmar hur de ser på sitt uppdrag det kommande året.

Svaren vittnar att det är orimliga krav som ställs. Cheferna ska både utveckla verksamheten och klara sparbetingen. Det är som att gasa och bromsa samtidigt. Ett omöjligt uppdrag.

Det återstår att se om arbetsgivarna kommer att hålla hårt i slantarna i avtalsrörelsen, trots utlovade miljarder till välfärden. Det skulle betyda att Visions medlemmar får betala för kommunerna och regionernas dåliga ekonomi. Det är orimligt.

Det verkar som om pengarna är på väg. Just nu bjuder alla över varandra i hur mycket pengar de vill satsa på välfärden. Regeringen med statsminister Stefan Löfven i spetsen lovar fem miljarder och oppositionen, som ser chansen att plocka politiska poäng, har samlat ihop sig i en ”ohelig allians” och bjuder över. Senaste budet är 7,5 miljarder.  

Det är bra, höj budet! Men se till att pengarna kommer fram snabbt till de verksamheter där de behövs bäst och att det blir en långsiktig satsning som håller över eventuella regeringskriser.  


Relaterade artiklar