• Hudiksvalls mobila bibliotek har börjat samla in miljöfarligt avfall.

Miljö

Rullande bibliotek samlar miljöfarligt avfall

14 april 2020

Slänga miljöfarligt avfall på biblioteket? Det är verklighet i Hudiksvall. "Vi ser det som ett sätt att knyta ihop staden och landsbygden", säger biblioteksassistent Pelle Andersson.

Hudiksvalls mobila bibliotek har börjat samla in miljöfarligt avfall. Samtidigt som kommuninvånarna lånar böcker i bussen kan de lämna in trasiga lampor, hushållsbatterier, smink samt mindre elapparater som mobiltelefoner och hårtorkar.

– Vi började i slutet av december, men vi har redan fått in en hel del saker, säger Pelle Andersson som är biblioteksassistent och chaufför.

Först i landet

Pelle Andersson tror att Hudiksvall är först i landet med att samla i miljöfarligt avfall samtidigt som man åker runt och lånar ut böcker.

– Vi ser det som ett sätt att knyta ihop staden och landsbygden. Det är också ett klimatsmart sätt att utnyttja resurserna på när vi ändå kör runt med biblioteket.

Kunderna tycker det är jättebra att kunna göra två saker samtidigt.

Det mobila biblioteket besöker 75 platser i kommunen och man behöver inte låna några böcker för att få komma och lämna avfall. Pelle Andersson tycker inte insamlingen är särskilt betungade.

– Nej, det är bara roligt. Vi sorterar bara avfallet i de fyra olika kategorierna och när de olika lådorna blir fulla åker vi bara till avfallsavdelningen och byter dem mot nya tomma lådor. Avfallsavdelningen tar hand om resten av hanteringen med avfallet. Vi tycker att det här är ett jättebra samarbete mellan olika kommunala verksamheter.


Relaterade artiklar