Coronaviruset

De bär Sverige genom krisen

14 april 2020

Hur har jobbet påverkats av coronakrisen? Vi frågade några av Visions medlemmar som jobbar hårt för att välfärden ska fungera.

Hur har corona påverkat ditt jobb?

Alt-textLena Frid-Linder.

Lena Frid-Linder, städ- och kostchef, Rättviks kommun:

– Jag är ytterst ansvarig när det gäller att rodda om personal mellan olika köks- och städenheter. Jag får också en hel del personliga samtal från medarbetare som tycker att situationen är läskig.

Hur har du bidragit?

– Vi förbereder oss och tittar på vad som kan prioriteras bort. Vi kanske inte behöver damma överallt. Samtidigt måste personalen nu städa mer på ytor som många tar på och på toaletterna. Vi kan också komma att bli inkallade i vården för att exempelvis tvätta och plocka fram mat till boende för att frigöra tid till undersköterskorna, säger Lena Frid-Linder.

 

Alt-textYvette Forssmark.Yvette Forssmark, Visions ordförande i Nacka kommun:

– Det har varit intensivt. Tillsammans med arbetsgivaren har vi gjort flera risk- och konsekvensanalyser. Vi har också haft coronautbildning där vi pratat krishantering och hur kommunen kan upprätthålla verksamheten trots att många är sjuka.

Hur fungerar samarbetet med kommunledningen?

– Jättebra. Fack och arbetsgivare har krokat arm och försöker lösa de problem som dyker upp tillsammans.

Vad frågar medlemmarna om?

– Kring distansarbete, får man jobba hemifrån eller inte. Folk undrar också hur det blir med semestern till sommaren, säger Yvette Forssmark.

 

Alt-textSaid Shahabpour.Said Shahabpour, fritidsgårdsföreståndare, Norrköpings kommun:

– Vi brukar ha 40 till 60 barn här, i dag är de 15. Men vi har samtidigt hög personalfrånvaro.

Hur kan ni bidra under krisen?

– Vi samverkar med andra verksamheter, och kan hjälpa till i skolan med undervisning, lärarassistans eller att vara ute på rasterna. Om skolorna stängs så kan vi komma att hjälpa till inom barnomsorgen, så att barns föräldrar som arbetar inom till exempel vården kan gå till sina jobb.

Hur är stämningen?

– Vi försöker hålla humöret uppe, både inom personalen och tillsammans med barnen, säger Said Shahabpour.

 

Alt-textAnders Hagelberg.Anders Hagelberg, flygplatstekniker på Halmstad city Airport:

– Flygplatsen här har gått ned i beredskapsläge sedan ett par veckor och tar inte längre emot reguljära flyg. För mig betyder det att jag är utpositionerad till Laholmsbukten VA och jobbar på reningsverket i Halmstad i stället.

Vad har du för uppgifter där?

– Jag går tillsammans med deras drifttekniker. När jag blir varm i kläderna ska jag göra enklare serviceunderhåll och kontrollera att anläggningen tuffar på som den ska. Läs en längre intervju med Anders Hagelberg här. 

 

Alt-textMartin Bergstrand-Bolinder.Martin Bergstrand-Bolinder, äldrekurator, Sölvesborgs kommun:

– Jag har vanligtvis stödsamtal hemma hos de som är över 65 år, tanken är att samtalen ska motverka psykisk ohälsa och ensamhet. Men nu görs inga hembesök på grund av smittorisken. I stället har jag samtal över telefon och det har funkat bra. Samtalen handlar än så länge inte så mycket om coronasmittan, vi har snarare fokus på personens grundproblematik, säger Martin Bergstrand-Bolinder som också bemannar Sölvesborgs kommuns nyöppnade trygghetstelefon för äldre.

 

Alt-textAnette Kyhlström.Anette Kyhlström, diakon på Hela Människan i Stockholm län:

– Vi har behövt ställa om och vara kreativa. Nu har vi kört vår första körövning för Gatans röster på Youtube. Vi fortsätter att dela ut matlådor och är noga med att folk inte står nära varandre, säger Anette Kyhlström som vill ha en bredare debatt om corona där även äldre hemlösa inkluderas, läs mer här.

 

Alt-textAndré Strömgren.André Strömgren, servicetekniker på hjälpmedelscentralen i Region Sörmland:
– Det har gjort oss väldigt oroliga för att sprida smitta mellan brukare och till de medarbetare som tillhör en riskgrupp. Vi åker ju kors och tvärs mellan klassrum, äldreboenden och multisjukas
hem för att laga elrullstolar, sängar och andningshjälpmedel.

Vad gör ni för att minska smittrisken och oron?

– Jag är skyddsombud och har legat på arbetsgivaren för att vi ska få förhållningsregler som är anpassade för vår verksamhet. Men hittills har man mest hänvisat till regionens allmänna information om handtvätt och ”sunt förnuft”.

Ni har väl skyddsrutiner?

– Man har sagt att om vi vet att någon är smittad ska vi inte åka dit. Och om vi ändå åker ska vi ha förkläden och visir. Men vi har ingen skyddsutrustning, bara handsprit, säger André Strömgren.

 

Alt-textKristina Karlander.Kristina Karlander, webbansvarig, Söder­tälje kommun:

– Vi har haft flera veckor av ständig krishantering och mycket övertid. I början var det mycket information som skulle ut samtidigt på hemsidan. Men de senaste dagarna har det varit lugnare. Jag tror det beror på att man börjat vänja sig vid läget. I slutänden hoppas jag att den här krisen leder till mycket gott: nya sätt att mötas, nya sätt att tänka, och vi har alla fått upp ögonen för vad som egentligen är viktigt och att vi faktiskt måste hjälpa varandra, säger Kristina Karlander. Läs en längre intervju med henne här.

 

Alt-textHåkan Larsson.Håkan Larsson, medicinteknisk ingenjör, Region Skåne:

– Det har varit kaosartat eftersom vi inte har så många egna andningsmaskiner, ventilatorer och infusionspumpar på sjukhusen.

Hur har du bidragit under krisen?

– Jag har jobbat för att få fram mer utrustning. Man har skänkt mycket från olika håll, bland annat har biståndsorganisationen Human bridge tillfälligt lämnat tillbaka fungerande grejer som vi tidigare har skrotat och skänkt till dem eftersom vi inte får ha några lager. Nu ser det faktiskt bättre ut. Vi får se om det räcker.

Är du kritisk till bristen på beredskap?

– Ja, det finns ingen buffert överhuvudtaget. Man anser väl att man sparar pengar på det sättet. Jag hoppas att man lär sig något av detta, säger Håkan Larsson.

 

Alt-textKristina Sääf.Kristina Sääf, bemanningsassistent, Neo-natal-IVA Norrlands universitets­sjukhus i Umeå:

– Det har blivit en ansträngd personalsituation. Eftersom vi jobbar med för tidigt födda barn är vi alltid noga med att inte vara förkylda på jobbet. Det har varit många hemma under hela året, men nu är det ännu värre. Det går precis ihop, säger Kristina Sääf. Läs en längre intervju med henne här.

 

Alt-textSoheila Mellat.Soheila Mellat, tandsköterska och fackligt förtroendevald Folktandvården Stockholm:

– Nio av totalt 80 kliniker är stängda. Bara patienter med akuta besvär får komma. Men de tandsköterskor vars hemkliniker har stängts behövs i alla fall, många är sjuka så de behövs för att täcka upp. Vi har också gett bort vårt lager av handsprit, munskydd och plasthandskar till Södersjukhuset. Just nu har vi material så att det räcker, men vi får se hur länge det är så.

Vad händer om det tar slut?

– Då kommer jag som huvudskyddsombud att agera, man får inte arbeta utan skyddsutrustning.

Många på privata sidan har varslats. Hur är det hos er?

– Jag får flera samtal varje dag från oroliga tandsköterskor, men något sådant är inte aktuellt hos oss just nu, säger Soheila Mellat.

 

Alt-textNathalie Månsén.Nathalie Månsén, vårdadministratör vid akutmottagningen på Centralsjukhuset i Karlstad:

– I tre veckor har vi vårdadministratörer turats om att sitta i vårt nya mottagningstält utanför akuten tillsammans med en sjuksköterska. Sköterskan frågar om symtom och bestämmer om patienten kan uppsöka sin vårdcentral eller gå hem. Bedömer hon att det behövs en undersökning triagerar (sorterar, reds. anm.) hon patienten som ren eller oren och till rätt klinik, säger Nathalie Månsén. En längre intervju om jobbet i tältet hittar du här.

 

Alt-textNiklas Piensoho.Niklas Piensoho, pastor och föreståndare i Filadelfia Stockholm:

– I och med att vi samlar fler än 500 personer i våra gudstjänster så är alla dessa inställda. Allt har flyttat ut till nätet. Trossamfund är väldigt beroende av att samla människor för att kunna existera, både ekonomiskt och verksamhetsmässigt. Alla våra insamlingar sker i samband med gudstjänster, säger Niklas Piensoho.

 

Alt-textAnette Pedersen.Anette Pedersen, medicinsk sekreterare på Karolinska universitetssjukhusets infektionsklinik i Huddinge och Solna:

– Normalt brukar jag ­schemalägga läkarna två
tre månader framåt och även skriva journaler på lugna stunder. Nu ringer jag in folk och försöker få ihop det dag för dag. Vi har minst tre gånger så många doktorer igång än normalt.

 

Alt-textTomas Engkvist.Tomas Engkvist, nätverkstekniker på Unikom, ett IT-bolag som ägs av Östra Göinge, Höör, Hörby och Osby kommun:

– Det ställer till det för oss. Det finns ett flertal jobb som vi inte kan utföra på grund av viruset. Främst på särskilda boenden. Bland annat skulle vi ha satt upp trådlösa nät och förbereda för ombyggnationer. Men som det är nu får vi inte gå in bland de äldre och dra nät eftersom det är besöksförbud. Det blir också svårt att leverera datorer till särskilda boenden. Men vi löser det - chefer kan komma och hämta dem hos oss istället.

 

Alt-textLina Svahn.Lina Svahn, skoladministratör på Bäckseda skola i Vetlanda:

– Det har varit en speciell stämning. Frånvaron bland personal och elever har varit hög under den värsta stormen och det har inte alltid varit lätt att få in vikarier. Jag har pusslat för att få ihop bemanningen, men oftast har det löst sig.


Relaterade artiklar