• På fredagarna drar Dennis Svensson fram jukeboxen. Eleverna får önska musik.

Utveckling

Hur gjorde du ­kaféet till ­skolans hjärta?

23 september 2019

Hallå där, Dennis Svensson, skolvärd på Torslandaskolan i Göteborg.

– Kaféet är alltid öppet så att personal och elever möts av kaffe och goda mackor direkt på morgonen. När jag började jobba här för fyra år sedan fick jag fria händer. Jag fixade ägg- och köttbullemackor men öppnade först klockan åtta och det var ju för sent. Nu börjar jag klockan sju och då hinner de flesta stanna till. På eftermiddagarna fixar jag toast och smoothies och på fredagar kanelbullar. Eleverna hjälper till i kaféet i omgångar. På så sätt får de känna sig delaktiga och vara med och bestämma om vad vi ska sälja.

Numera är lärarrummet tomt och alla dricker i stället sitt kaffe hos dig. Vad betyder det för skolan?

– Det blir ett informellt samtal. Här fikar lärare, rektorer, elevassistenter, kurator, vaktmästare, städpersonal och expeditionspersonal tillsammans med eleverna. Det är enkelt att byta några ord i farten. Ibland hamnar ju de elever som är lite skoltrötta i kaféet och då är vi två skolvärdar som alltid har tid en stund. Det är guld värt.

På fredagarna rullar du ut jukeboxen. Det finns pingisbord och på våren strandstolar och högtalare på gården. Och så fixar du karaoke och korv till särskoleeleverna. Hur har du ordnat allt detta?

– För det första har vi en bra skolledning som tycker att det här är viktigt. För det andra har jag sökt medel från fonder för att köpa in grejor. Man får vara lite eldsjäl och ta hjälp av elever och skolpersonal för att det ska bli bra.

Hur ser din egen bakgrund ut?

– Jag jobbade i varvsindustrin som pannbyggare men skadade mig i ryggen. Då började jag i stället att arbeta inom föreningslivet med fotboll och på Kulturhuset. Så småningom fick jag jobb på Götaverken igen. När det blev neddragningar fick jag erbjudande här. Som skolvärd tar jag med mig många erfarenheter från föreningslivet.

Vad är viktigast i ditt jobb?

– Mötet med människorna och att vi har en rolig arbetsplats. Sedan är det värdefullt att det finns många vuxna på skolan. I våras öppnade vi upp kaféet också på loven för att eleverna ska ha en plats att samlas på. Det finns alltid någon att prata med här och det betyder mycket för eleverna.

Fakta

Dennis ­Svensson
Ålder: 63 år.
Arbetsplats: Tors­landaskolan, Göteborg.
Familj: Fru, dotter och barnbarn.
Intresse: Fotboll och föreningsliv. Är revisor i Lindholmens BK och medlem i Gamla Lindholmspojkar.

Skapar trygghet och positivt klimat
Skolvärdar eller skolvärdinnor arbetar med att stötta elever och skolpersonal inne på skolan och på skolgården. Deras arbetsuppgifter kan se olika ut men innebär att skapa ett positivt klimat på skolan, öka tryggheten och förebygga mobbning. På vissa skolor är skolvärden också närvarocoach eller studiehandledare. Utbildningsbakgrunden varierar men innefattar oftast någon form av pedagogisk eller eftergymnasial utbildning.


Relaterade artiklar