• Genrebild.

Trender

Vetlandamodellen: Barn ska inte tvingas välja en idrott

3 juni 2019

Barn ska inte tvingas välja en enda idrott. Det är utgångspunkten i Vetlandamodellen där föreningar samarbetar för att unga ska kunna vara aktiva i flera sporter.

När innebandyn drar igång i augusti-september är fotbollssäsongen långt ifrån över. Samtidigt startar handbolls- och ishockeyträningen. Det är exempel på krockar som kan innebära problem för unga som vill ägna sig åt flera sporter. Och om de dessutom pressas att välja kan konsekvensen bli att de lägger av.

– Jag har sett killar och tjejer sluta med idrott helt och hållet på grund av att en ledare tryckt på, säger Mats Källqvist, fritidskonsulent i Vetlanda, och en av dem som skapat Vetlandamodellen.

Modellen är en lokal utveckling av Samsyn Småland som lanserats av Smålands idrottsförbund.

De föreningar i Vetlanda som är med har enats om riktlinjer som slår fast att den idrott som har högsäsong prioriteras. Bland annat får det inte finnas krav på att unga som är aktiva i två eller flera idrotter ska delta på träningar i den idrott som har lågsäsong.

Hur har det gått?

– Det är jättepositivt. Ledarskapet är nyckeln, alla har fått en grundutbildning och vi kör också uppsamlingsheat för nya ledare. Målsättningen är att barn och unga ska få ett livslångt idrottande, säger Mats Källqvist.


Relaterade artiklar