• Löneadministratören Ida Ylipää i Övertorneå ser fram emot samarbetet med Haparanda kommun.

Utveckling

Testar nytt samarbete

2 mars 2019

Att kommuner samarbetar inom löneadministration är inget nytt. Men nu ligger Haparanda och Övertorneå i startgroparna för att påbörja en ny typ av samarbete.

Kommunerna vill starta ett virtuellt lönekontor där administratörerna behåller sin anställning i respektive kommun men kan utföra jobbet var de vill. I Haparanda, Övertorneå eller varför inte Stockholm?

Samarbetet har blivit möjligt tack vare nya regler om förenklad avtalssamverkan i kommunallagen.

– Det innebär att små kommuner kan behålla arbetstillfällen, att människor kan bo där de vill och att vi arbetsgivare får en möjlighet att säkra kompetensförsörjningen, säger Lena Ekh, kommundirektör i Haparanda.

Just nu undersöker kommunerna likheter och skillnader i sina arbetssätt. De undersöker också om samarbetet är juridiskt okej.

Tanken är att samarbetet ska starta 1 januari 2020. Totalt berörs sju till åtta administratörer i kommunerna. Gunnel Sipola, löneadministratör i Haparanda, är tveksam.

– Det är många praktiska saker som måste lösas och jag tror det är lättare att flytta hela löneadministrationen till en kommun.

Kollegan Ida Ylipää i Övertorneå är mer positiv.

– Jag tycker det är spännande och ser fram emot att få fler kolleger med andra erfarenheter. Jag tror inte det kommer att bli några problem, säger hon.


Relaterade artiklar