• Carolina Hessel Bjurgren leder ett pass i vattengympa i Eriksdalsbadets undervisningsbassäng. Djupet kan regleras från 90 till 150 centimeter genom att botten höjs och sänks.

Arbetsmiljö

Hur länge håller ett nyårslöfte?

21 januari 2019

Hallå där, Carolina Hessel Bjurgren, friskvårdsledare på Eriksdalsbadet i Stockholm.

– Det beror på hur realistiskt nyårslöftet är. Lovar man att börja träna två gånger i veckan kan det hålla hela livet i bästa fall. Men börjar man från noll och lovar att träna sju dagar i veckan håller det max en månad. När man börjar träna i vårt gym erbjuder vi alltid en gymsinstruktion för att man ska träna säkert med rätta inställningar och vikter. Då talar vi också om vad som är en realistisk målsättning med träningen.

Är det många som lovar för mycket på nyårsafton när det gäller träning?

– Ja absolut. Vi kan ju inte ha full koll på alla eftersom vi har 1,3 miljoner besökare varje år men det är alltid ett gäng som satsar för hårt. Vi ser en klar ökning i januari varje år men efter några veckor är det nere på normala nivåer igen.

Vad är det som är så bra med vattengympa?

– Vattnet är förlåtande, det kan vara både mjukt och följsamt och hårt samtidigt. Ju hårdare man tar i desto tyngre blir motståndet. Det gör att både nybörjare och riktigt vältränade kan vara med på samma träningspass eftersom man kan ta i så olika fast man gör samma rörelser. Det är också bra för personer som har problem med balansen eftersom man inte behöver vara rädd att ramla eller för personer som har olika typer av skador. Det är just vattengympan som gör oss på Eriksdalsbadet unika, vi har vanlig vattengympa, intervallträning i vatten och vattenlöpning med flytbälte.

Vad är din specialitet på jobbet?

– Jag är ansvarig för HLR, hjärt- och lungräddning, och samordnar utbildningar för våra omkring 80 anställda. Vi övar på HLR för både vuxna och barn två gånger om året och en fördjupningskurs med hjärtstartare en gång om året. Eftersom vi har så många besökare så har vi ju haft några hjärtstopp genom åren. Men Eriksdalsbadet är en hjärtsäker zon och vi har fyra hjärtstartare i lokalerna. Vi är väl förberedda och har fungerande olycksrutiner.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att möta så många olika människor och få dem att känna glädje i att röra på sig. Det är härligt när de säger att de mår bättre eller att de har fått bättre balans.

Carolina Hessel Bjurgren

Yrke: Friskvårdsledare.
Arbetsplats: Eriksdalsbadet, Stockholm.
Ålder: 38 år.
Fritid: Träna i gym och i grupp. Umgås med familjen i naturen och på museer.
Bästa arbetsredskap: HLR-docka.

Så mycket bör du träna

  • Alla över 18 år bör vara fysiskt aktiva i sammanlagt minst 150 minuter i veckan. Aktiviteten ska helst spridas på flera dagar.
  • Exempel på fysisk aktivitet är 30 minuters rask promenad fem dagar i veckan eller 20 till 30 minuters löpning tre dagar per vecka.
  • Man bör även göra muskel­stärkande aktiviteter för flera av kroppens stora muskelgrupper.

Källa: Folkhälsomyndigheten


Relaterade artiklar