• Vision har tecknat ett nytt avtal som gör att Carina Markusson och Irma Erlingsson får bättre pension.

Pensioner

Vann strid om högre pension

15 augusti 2017

Nytt avtal ger 1100 kronor mer i tjänstepension. Skolassistenterna Carina Markusson och Irma Erlingsson är två av dem som efter en lång kamp får en betydligt bättre pension.

100 kronor i månaden? När Carina Markusson efter 30 år som skolassistent i Lycksele kommun öppnade sitt första pensionsbesked trodde hon att siffrorna var ett skämt.

– Man har ju alltid fått veta att den som jobbar i stat eller kommun är trygg.  Det blev en fullständig chock för mig.

Orsaken till den minimala tjänstepensionen är att hon för länge sedan drabbades av en arbetsskada. När ett nytt pensionssystem infördes 1998 blev hon enligt praxis för anställda med sjukersättning på deltid kvar i det gamla systemet där tjänstepensionen samordnades med den allmänna pensionen. Tjänstepensionen beräknades på lönen innan arbetsskadan, vilket för Carina Markussons del innebar 100 kronor i månaden.

Men nu har fackförbunden för kommunanställda kommit överens med arbetsgivarorganisationen SKL om att garantinivån i det gamla pensionsavtalet PA-KL höjs 1 juli, från 100 kronor till 1 200 kronor.

– Det känns jättebra. Det har varit en svår förhandling som pågått i många år, säger Visions ombudsman Britta Ljusberg.

För Carina Markusson och kollegan Irma Erlingsson som har samma pensionsvillkor är det ett välkommet besked. Tillsammans har de förgäves försökt få arbetsgivaren att höja ersättningen.

– Vi har stridit för det här i fyra år. Tack och lov att vi varit två som kunnat stötta varandra, säger Carina Markusson.

Hon är nöjd med att nivån nu höjs men tycker att arbetsgivaren även borde kompensera henne för utebliven pension under fyra år.

Kommunalrådet Lilly Bäcklund (S) säger att kommunen ska göra en utredning.

– Jag ska inte föregripa den, men jag skulle bli förvånad om man går utanför vad parterna nu kommit överens om.


Relaterade artiklar