• Räddare i nöden. Trots snöfattig vinter i södra Sverige går det att åka skidor. Jonny Costmar ser till att hålla spåren på Stockholms stadion i gott skick.

Karriär

Hur är skidföret på Olympiastadion

22 februari 2017

Jonny Costmar, enhetschef på idrottsförvaltningen i Stockholms stad med ansvar för idrottsanläggningar i innerstaden.

– Världsklass. Vi har tre klassiska spår som är nästan lite för bra, vi har för mycket besökare. Vi öppnar halv sju på vardagarna och då är det kö vid grinden. I genomsnitt har vi 1 500 skid­åkare här per dag. 

Många som tränar inför Vasaloppet?

– Ja, på mornarna är det ett helt gäng där och skäggar i en och en halv timme.  Sen kommer motionärer, därefter folk som åker på ­lunchen, och så vid fem-sextiden Vasaloppsåkarna igen som ligger här och kör på kvällen.

Hur fick du idén till att dra skidspår på en 400-meters löparbana?

– Jag åker själv mycket skidor. Så det började för åtta-nio år sedan med att jag drog ett spår inne på Stadion. Sen kommer det dit en kille, frågar om han får åka, skriver på Facebook och så kom det fler och fler.

– Vi har ju även spår på Gärdet i Stockholm, och har ­arrangerat evenemang för femteklassare som fick prova på längdåkning. Det blev succé och har lett till att vi fått
bra resurser, bland annat en ny pistmaskin.

Men hur håller snön i värmen? Det är ju plusgrader nästan hela vintern i Stockholm?

– Vi har snökanoner. Man får passa på när det är tillräckligt kallt, gå dit klockan fyra på morgonen och köra, få ihop 150 kubikmeter, sen stänga av och så på igen när det fungerar. Man har blivit en riktig vädernörd, följer prognoser i olika appar som en idiot.

– Sedan är spåren också lite skyddade inne på Stadion. Även om det är någon plusgrad utanför kyler snön på arenan. I natt var det tre plusgrader men hög luftfuktighet, då fryser det och vi passade på att dra till spåren.

Framtiden?

– Vi försöker hela tiden hitta på nya saker. Nu senast har vi lagt snö på läktaren och skapat en backe med rails för småbarnen. Jag skulle också vilja göra en skatebädd på mittplanen, men problemet är att fotbollsplanen inte mår så bra av det. Skidspår trycker sönder gräsmattan.

JONNY COSTMAR

Yrke: Enhetschef på idrottsförvaltningen i Stockholms stad med ansvar för idrottsanläggningar i innerstaden.
Arbetsplats: Klocktornet, Stockholms stadion.
Ålder: 48 år.
Skidåkare? Ja, både utför och längd. Inga tävlingslopp, men jag åker till fjällen minst tre gånger per säsong.


Relaterade artiklar