Enligt en ny undersökning om distansarbete, som Tidningen Vision har genomfört, uppger 60 procent att möjligheten att jobba på distans är mycket eller ganska viktig i valet av arbetsgivare. Samtidigt saknas uppdaterade riktlinjer för arbetsmiljön när det kommer till distansarbete.
– Vi ser att distansarbetet är här för att stanna. Möjligheten att kunna jobba på distans kan för många vara en avgörande faktor när man väljer att ta ett nytt jobb eller inte. Men vi ser också distansarbetet som en viktig faktor för att kunna hålla balansen i arbetslivet, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
Arbetsgivaren har ett långtgående arbetsmiljöansvar även för medarbetare som jobbar på distans, vilket kan bli kostsamt om det inte görs på rätt sätt. Tyvärr är Arbetsmiljöverkets regler* kopplade till distansarbete inte anpassade efter det moderna arbetslivet, där distansarbete för många utgör en naturlig del av arbetsveckan.
– Vision tycker att det är fullt rimligt att Arbetsmiljöverkets riktlinjer nu uppdateras för att också spegla det moderna och digitala arbetslivet. Såväl arbetsgivare som medlemmar behöver ges bättre stöd för hur man säkerställer en god arbetsmiljö på distans – för att säkra ett hållbart arbetsliv, säger Veronica Magnusson.
* Arbetsmiljöverkets föreskrifter om digitala system (Bildskärmsarbete) skrevs på 90-talet innan införandet av smartphones, bärbara datorer och internet. Den fysiska arbetsmiljön regleras i föreskrifterna om Arbetsplatsens utformning, som i huvudsak inte tar sikte på arbete som sker utanför kontoret. Sverige saknar för tillfället uppdaterade arbetsmiljöregler och råd som hjälper arbetsgivare och medarbetare att säkerställa en god arbetsmiljö i dagens arbetsliv.
* Undersökningen genomfördes mellan den 23 januari till den 23 februari. Svarsfrekvensen i undersökningen är 34 procent, med över 1 600 medlemmar som har svarat. Mer information om undersökningen finns här.