Just nu ökar antalet smittade av Covid-19 kraftigt inom äldreomsorgen. Runt om i kommunerna kämpar Visions chefsmedlemmar för att klara både den dagliga bemanningen och schemaläggning inför julen – samtidigt som en stor andel av personalen är sjuk.
Fackförbundet Vision anser att kommunerna och staten har gjort för lite för att åtgärda de brister som blottats under pandemin.
- Personalsituationen är tuff och cheferna saknar rätt förutsättningar att leda sina medarbetare. Trots lärdomar från pandemin och hård kritik från Coronakommissionen har kommunerna och staten gjort förvånansvärt lite för att stärka ledarskapet, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
I äldreomsorgen är antalet medarbetare per chef högt. Coronakommissionen slog fast att de verksamhetsnära cheferna i äldreomsorgen ansvarar för i snitt 60 medarbetare. Samtidigt är forskningen entydig: alltför stora grupper leder till en rad negativa effekter, exempelvis stress och ökad personalomsättning.
Trots att äldreomsorgen hamnade högt upp på den politiska agendan under pandemin, och att bristande förutsättningar för chefer pekades ut som ett problem, är dagens situation för omsorgscheferna i stort sett densamma. Cheferna har fortfarande orimligt många medarbetare.
En granskning av ledarskapsmagasinet Chefen i fokus visar att färre än var femte kommun har ett riktmärke för antal medarbetare per chef. Granskningen visar också att majoriteten av de kommuner som satt en gräns, inte följer den.
– För att säkra en god omsorg och medarbetarnas hälsa är 25 medarbetare per chef ett bra riktmärke. Vision vill se att kommunerna inför maxtak och att beslutet åtföljs. Utöver fler chefer, krävs ett bättre stöd som kan avlasta chefer med exempelvis IT och administration, säger Veronica Magnusson.
För att stärka äldreomsorgen krävs inte bara mer utbildning – det krävs också rätt förutsättningar för chefer och medarbetare att ta del av statliga satsningar. Socialstyrelsens granskning av utbildningssatsningen äldreomsorgslyftet visar att kommunerna skickat tillbaka nära hälften av utbildningspengarna.
- Utvärderingen visar det vi vetat länge; för många av Visions chefsmedlemmar är det otänkbart att gå en ledarskapsutbildning och vara frånvarande från arbetsplatsen. Vardagen är alltför pressad, säger Veronica Magnusson.
För ytterligare kommentarer, kontakta Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, tfn: 070- 746 21 24 eller Jonas Karlsson, ledarskapsstrateg, tfn: 076- 133 03 31.
Läs Chefen i fokus granskning: Trots larm – få har maxtak för hur många medarbetare en chef ska leda — Vision