Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • Kvinna ligger i gräset och har semester.

Det viktigaste du behöver veta inför din semesterplanering

2022-05-18

Sommaren närmar sig med stormsteg och snart är det dags att en välbehövd ledighet! Inför semestertider är det bra att ha koll på vad som gäller, så här kommer svaren på de vanligaste frågorna.

Hur lång sammanhängande semester har jag rätt till?

Semesterlagen ger dig rätt till 25 dagar semester per år. Många kollektivavtal, som Vision har förhandlat fram, ger dig dessutom fler semesterdagar. Hur många semesterdagar du har beror alltså på var du är anställd och vilket kollektivavtal som gäller.

Kan jag bestämma själv när jag vill ha semester?

Du kan inte själv bestämma exakt när du ska ta semester. Arbetsgivaren avgör när du får din semester. Men arbetsgivaren är skyldig att i god tid ge dig möjlighet att tala om när du vill ha semester, och måste ta hänsyn till att du har rätt till fyra veckors sammanhängande semester under sommaren.

Kan min chef återkalla beviljad semester?

Huvudregeln är att en semester som har beviljats gäller. För att arbetsgivaren ska kunna ändra en beviljad semester utan att bli skadeståndsskyldig måste arbetsgivaren ha fog för ändringen. Om arbetsgivaren har haft fog för att ändra semestern måste bedömas från fall till fall.

När har chefen rätt att avbryta semestern?

Grundregeln är att du har rätt att vara ledig dina fyra veckor och att du inte har någon skyldighet att arbeta när du är på semester.

Du ska planera din semester och vad du ska göra helt utan hänsyn till arbetet. Det måste finnas synnerliga skäl för att din chef ska ha rätt att avbryta din semester. Exakt vad synnerliga skäl innebär kan variera från fall till fall. Men det ska inte ha kunnat förutspås och konsekvenserna om du inte jobbar ska vara stora.

Om din chef ber dig utföra en arbetsuppgift eller återkomma till arbete ska du alltid fråga om det betyder att du är beordrad att avbryta din semester och vad som anges som skäl – be gärna om detta i skrift. Att jobba frivilligt under semester, som att svara på mejl och hålla undan lite, är inte detsamma som att bli beordrad att avbryta semestern.

Har jag skyldighet att läsa mejl och svara i jobbtelefon på semestern?

Du har ingen skyldighet att svara på mejl eller i jobbtelefonen under din semester. Det är viktigt med paus från arbetet och återhämtning! Om din arbetsgivare skulle behöva nå dig är det hens ansvar att upprätta kontakt via dina privata kanaler. Om du ser att din chef försökt nå dig privat bör du återkomma så snart det är möjligt.

Vad gör jag om jag eller barnet blir sjuk?

Om du blir sjuk under din semester har du rätt att avbryta din ledighet och sjukanmäla dig i stället. Då räknas inte sjukdagarna som semesterdagar, och du kan ta ut semesterdagarna vid ett annat tillfälle i stället. Du kan också avbryta semestern för vab.

Kan jag vara ledig när jag är nyanställd?

Även du som är nyanställd innan en sommarperiod har rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet på sommaren. Men reglerna för din semester varierar mellan olika kollektivavtal och semesterlagen.

I vissa kollektivavtal får du en "pott" semesterdagar när du påbörjar anställningen. Den motsvarar det antal semesterdagar som du beräknas tjäna in fram till årsskiftet. Då är du fri att ta ut de dagarna direkt under sommaren.

I andra kollektivavtal tjänar du först in ett antal semesterdagar under ett intjänandeår och kan inte ta ut dem direkt. Därför kan du inte räkna med att få betald semester under sommaren om du precis har börjat din anställning. Du kan då välja att vara ledig utan ersättning eller diskutera möjlighet till förskottsemester med din arbetsgivare.

Nyheter

Till arkivet

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss