• Martina Nelson, psykolog, har skrivit boken Adhd på jobbet.

Arbetsmiljö

Hur leda medarbetare med adhd? 5 saker chefen bör göra

19 augusti 2024

Bli en bättre chef för medarbetare med adhd, autism och add. Psykologen Martina Nelson guidar.

Allt fler anställda får diagnoser så som adhd, add och autism.

Chefer behöver bli bättre på att leda personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF. I dag är kunskapen för låg. Det menar Martina Nelson, psykolog och expert på adhd och autism i arbetslivet.

– Det stora problemet är att många inte vågar berätta på jobbet, för man är rädd för diskriminering, säger Martina Nelson.

Alt-textMartina Nelson poängterar styrkorna hos personer med NPF-diagnos: "De kan leverera på outstanding nivå".

Våga prata om adhd och andra NPF-diagnoser

Martina Nelson menar att en av chefens viktigaste uppgifter är att skapa ett öppet klimat på arbetsplatsen.

– Prata om värdet av olikheter. Lyft att alla på en arbetsplats fungerar olika, har individuella styrkor och utmaningar och kompletterar varandra. Den här approachen som chef gör att medarbetarna vågar öppna upp och berätta, säger hon.

→ Chefen Line har adhd – är öppen på jobbet

Bör man fråga om medarbetare har adhd eller autism?

– Det kan vara konstigt att fråga rätt ut. Det är lite som att säga ”är du gravid?”. Det kan kännas klumpigt.

– Man kan börja prata om beteenden och behov utan att veta om personen har en diagnos eller inte. Du kan till exempel säga: ”Jag märker att du har svårt att komma i tid – vad tänker du om det?”. Om man pekar på saker man har uppmärksammat så kan man få medarbetaren att själv berätta om den har en diagnos.

Vad ska chefen göra om medarbetare har NPF?

– Man behöver tänka på att alla med NPF fungerar olika. Hur blir diagnosen just för den här medarbetaren? Säg så här: ”Jag har basal kunskap, men jag vill veta hur det fungerar just för dig.”

Hur leda medarbetare med adhd, add eller autism? 5 steg

Här är experten och psykologen Martina Nelsons checklista för dig som leder medarbetare med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, NPF, som till exempel adhd, add eller autism.

  1. Kartlägg. Börja kartlägga hur medarbetarens funktionsnedsättning tar sig uttryck. Ställ frågor som: Vad tar eller ger energi? Blir personen trött av intryck?
  2. Anpassa. Ta reda på vilka förutsättningar som fungerar bäst för medarbetaren. Vilka möjliga lösningar finns? Är det svårt att komma upp på morgonen? Då kanske arbetsdagen kan börja senare.
  3. Skapa tydlighet och förutsägbarhet. Det gör man genom att förklara mål, krav, förväntningar, ramar och berätta varför arbetsuppgifter ska göras. En tydlig struktur är ofta viktig – det mår även de som inte har NPF bra av. Ett exempel: Säg inte: ”Gör så mycket du hinner”. Säg: ”Skriv 10 sidor till på fredag. Då följer vi upp.”
  4. Tillåt flexibilitet. Det kan vara viktigt att kombinera tydlighet med flexibilitet inom ramar. Då kan medarbetaren själv kan bestämma hur arbetet ska läggas upp och när man ska jobba med uppgiften. Många med NPF behöver tydliga mål, men inte detaljstyrning
  5. Kommunicera, kommunicera, kommunicera. Det gäller att du som chef är lyhörd för medarbetarens behov. Stäm av regelbundet hur arbetet går och fråga om något är utmanande. Vissa på NPF har svårt att komma i gång, andra kan svårt att begränsa sig och fastna i perfektionism.

Vågar man anställa någon med NPF?

– Visst är det så att en del personer med NPF blir sjukskrivna eller byter jobb. Men det beror på att de inte har fått rätt förutsättningar.

– Man ska inte vara rädd för att anställa någon med NPF. Med anpassningar kan du få en medarbetare som bidrar på ett nästan bättre sätt än andra. När personer med NPF hittar saker de brinner för kan de hamna i hyperfokus och leverera på outstanding nivå.

Kan man bli chef om man har adhd eller autism?

– Många med NPF blir bra chefer. Då får de sätta sin egen struktur, vilket för en del fungerar allra bäst. Men man kan behöva hög grad av självkännedom, att man vet vad man har lätt och svårt för.

– Man ska kunna vara öppen med detta som chef, men samtidigt finns det stereotypa föreställningar om vad NPF innebär. Det brukar vara bra att berätta för dina kolleger att ”så här funkar jag som chef”.

→ Adhd på jobbet – tänk på det här (länk till Tidningen Vision)
→ Granskning: Hälften vågar inte berätta om sin adhd eller autism på jobbet (länk till Tidningen Vision)

Vad är NPF?

  • Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) är ett samlingsnamn för psykiatriska diagnoser, såsom adhd (add är en variant av adhd), autism (Autismspektrumtillstånd/Aspergers syndrom), språkstörning och Tourettes syndrom.
  • NPF påverkar den kognitiva förmågan, hur man hanterar information och hur sinnesintryck upplevs och bearbetas. Exakt hur funktionsnedsättningen påverkar är individuellt: Det kan vara svårt att sortera, planera, minnas, prioritera och förstå sociala koder. Det kan leda till stark stress om det ställs för höga krav på förmågor som är nedsatta.
  • Enligt Arbetsmiljölagen ska arbetsförhållandena anpassas till människors olika förutsättningar i fysiskt och psykiskt avseende.
  • Arbetsmiljöverkets föreskrifter slår fast att arbetsgivare är skyldiga att ta reda på om arbetstagare behöver anpassningar, vilka dessa i sådana fall är och så snart som möjligt genomföra dem.

Källa: Attention, Arbetsmiljöverket