Så får du tiden att räcka – sju ”banala” tips som kan göra underverk
17 mars 2025
Ständigt jäktad? Det går att få in mer luft i schemat. Psykologen Jonas Hjalmar Blom ger sina bästa tidsbesparande råd till dig som är chef.
För vissa är jobbet som en centrifug – det snurrar på i hundra knyck. Ändå hinner man inte allt man borde.
Men det går att styra sin tid så att den räcker bättre. Det menar Jonas Hjalmar Blom, forskare och psykolog, som nyligen gett ut boken Du hinner! Ta makten över din tid (Bazar förlag).
Jonas Hjalmar Blom, psykolog
– Fast det beror förstås på förutsättningarna. Vissa chefer har omänskliga krav på sig och ett mycket snävt utrymme att ta makten över sin tid, säger han.
Men det finns knep att ta till för alla, enligt Jonas Hjalmar Blom.
– Ibland är tipsen så enkla att det kan tyckas banalt. När man är pressad gäller det att hitta strategier för att avlasta arbetsminnet. Så mitt viktigaste råd är att göra listor.
Listor spar tid
Listorna ska vara väldigt tydliga och konkreta. Det ska inte bara stå ”kvartalsrapporten” i din kalender, utan det bör vara mer detaljerat.
Skriv exakt vad som ska göras, när det ska göras och var. Det kan tyckas omständligt, men i långa loppet kan du faktiskt spara tid på mer detaljerade att göra-listor.
– Om listan är okonkret behöver du en längre startsträcka för att minnas vad det var du skulle göra med den där kvartalsrapporten. Man ska hjälpa arbetsminnet i största möjliga mån, säger Jonas Hjalmar Blom.
Att jobba i stället för att återhämta sig är som att ta ett sms-lån. Man får betala tillbaka senare.
Jonas Hjalmar Blom
Lär dig rata uppgifter
En annan viktig sak för att få tiden att räcka, är att öva upp förmågan att välja bort. Forskningen visar att människor som är stressade har svårare att avgöra vad som är relevant och inte. Man tenderar att plussa på uppgifter, men aldrig subtrahera något.
– Försök att lära dig att skilja det som är nödvändigt från det som bara verkar viktigt. Man måste lyfta blicken ibland för att kunna avgöra vad man kan strunta i. Fokusera på betydelsefulla, långsiktiga mål i stället för att fastna i brådskande men mindre angelägna uppgifter, säger Jonas Hjalmar Blom.
→ 22 chefer: Så minskade vi vår övertid
Ta en kopp kaffe
När man är överhopad av arbete är det lätt hänt att prioritera bort sin egen återhämtning. Man upplever att man får mer gjort om man skippar kaffepausen och i stället dunkar i väg några mejl.
Men det varnar Jonas Hjalmar Blom för.
– Att jobba i stället för att återhämta sig är som att ta ett sms-lån med sin tid. Man får betala tillbaka senare. I längden blir man urlakad på energi om man struntar i att ta en bensträckare eller inte nyttjar friskvårdstimmen, säger han.
Och det är ju allmänt känt att en trött hjärna jobbar långsammare och sämre än en utvilad. Så regelbunden återhämtning – det kan räcka med mikropauser – är i långa loppet tidsbesparande.
→ Experten: Så många timmars övertid är farligt
Hälsosam tidskultur
Att chefer tar regelbundna pauser är också viktigt av en annan anledning, poängterar Jonas Hjalmar Blom.
– Chefen formar arbetsplatsens tidskultur. Om chefen jobbar över mycket och aldrig tar paus gör medarbetarna detsamma. Som chef har man ett ansvar att forma en sund kultur.
Ta makten över tiden – 7 tips
- Konkreta listor. Genom att skriva ner detaljer på att göra-listor avlastar du ditt arbetsminne.
- Lyft din blick. Fråga dig: Är denna uppgift verkligen nödvändig och viktig för att nå långsiktiga mål?
- Subtrahera. Minska mängden saker du gör istället för addera nya.
- Pausa oftare. Prioritera mikropauser och annan återhämtning. Annars riskerar du att bli urlakad på energi – och få mindre gjort.
- En sak i taget. Att skifta fokus gör en utmattad. Om det är möjligt – växla inte för snabbt. Många presterar bättre om de spaltar upp det de ska göra och tar en sak i taget. Gör gärna strategiska uppgifter ena dagen, och andra uppgifter nästa dag.
- Syna dina möten. Möten kan vara riktiga tidstjuvar. Försäkra dig om att möten har en tydlig agenda och att alla vet vad de förväntas bidra med.
- Skapa sund tidskultur. Som chef är du en förebild – medarbetarna gör som du gör. Så för att skapa en hållbar arbetsmiljö, där alla kan prestera sitt bästa, bör du avsluta arbetsdagen i rimlig tid.
Källa: Jonas Hjalmar Blom, psykolog.