Nytt löneavtal för chefer klart: Så sätts din lön 2025
7 april 2025
Nu är löneavtalet som gäller cirka 12 500 chefsmedlemmar i Vision som jobbar i kommuner, regioner och vissa kommunala bolag, klart. Avtalet har ingen angiven siffra för löneökningstakten, utan är sifferlöst. En annan nyhet är att chefers villkor och förutsättningar sätts under lupp.
Nu har Vision och arbetsgivarparterna Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Sobona kommit överens om ett löneavtal som ska gälla fram till mitten av 2027. Avtalet innebär att lönerna för icke-chefer i snitt ökar med 6,4 procent under två år – 3,4 procent under 2025 och 3,0 under 2026.
Sifferlöst – även denna gång
Men för de 12 500 chefer och ledare som är medlemmar i Vision finns, liksom tidigare, ingen angiven löneökningstakt.
– Cheferna har haft den här typen av lönesättningsmodell i många år. Vi har valt att behålla den eftersom vi sett att den varit förmånlig för cheferna och bedömer att den kommer att vara det även framöver, säger Visions förhandlingschef Eva-Lotta Nilsson.
→ Nytt löneavtal klart för kommun och region (länk till Tidningen Vision)
Vilket stöd behöver du?
En annan nyhet i avtalet är att en utredning ska tillsättas som ska se över chefernas villkor. Tanken är att fack och arbetsgivare ska undersöka vilket stöd och vilka förutsättningar chefer behöver för att kunna leda på bästa sätt.
→ Lön för dig inom kommun och region
Dessutom ska utredningen titta på hur chefernas möjligheter att vara involverade i arbetsgivarens lönesättningspolitik och utvecklingsarbete kan förbättras.
– Tanken är att cheferna ska bli mer insatta i lönepolitiken och bli mer delaktiga, säger Eva-Lotta Nilsson.
Chefer har central roll
Arbetsgivarna kommenterar den kommande utredningen så här:Ulf Olsson, ordförande, förhandlingsdelegationen, SKR.
– Vi gör nu ett stort och viktigt arbete för att se över chefernas situation och är väldigt nöjda med det. Cheferna har stor betydelse för vår sektor och det är viktigt att de får rätt förutsättningar, säger Ulf Olsson, ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse.
Snabbfakta och nyheter i det nya avtalet för anställda i kommuner regioner och vissa kommunala bolag (HÖK-avtalet)
- Avtalet ger en löneökningstakt på 6,4 procent under de kommande två åren. 3,4 under 2025 och 3,0 under 2026.
- För chefer finns ingen angiven löneökningstakt.
- Avtalet innehåller inga individgarantier. Löneökningstakten gäller Visions medlemmar som grupp.
- Tidskonton ska utredas.
- Anställda får från året man fyller 64 år möjlighet att jobba 80 procent med full tjänstepensionsersättning från arbetsgivaren (jobba 80 procent, få 80 procents lön och 100 procents tjänstepensionsersättning). I en del kommuner och regioner finns idag en variant av detta som kallas 80-90-100 (jobba 80 procent, få 90 procent av lönen och 100 procent avsättning till pensionen) men det som nu skrivits in i det centrala avtalet är inte samma sak.
- Ersättningen till deltidsanställda som arbetar längre än ordinarie arbetstid höjs till samma nivå som heltidsanställdas.
- OB-ersättningen höjs i nivå med märket och förbättras så att man får rätt till OB-ersättning under fler timmar.
- Dessutom får den som arbetar natt mot lördag, söndag och helgdag från och med 1 april 2026 en extra höjning av OB-ersättningen.
- För den som har hel graviditetspenning och blir uppsagd på grund av arbetsbrist börjar uppsägningstiden löpa efter att föräldraledigheten tagit slut.