Granskning: Så vanligt är tystnadskultur bland chefer
9 maj 2025
Var femte chef vågar aldrig eller sällan framföra kritik högre upp i organisationen, och 70 procent har någon gång undvikit det på grund av oro för negativa konsekvenser. Det visar Chefen i fokus granskning.
Utfrysning, omplacering eller till och med uppsägning. Priset för att sticka ut hakan som chef kan vara stort menar chefer som bevarat Chefen i fokus enkät om tystnadskultur.
Varför vågar du inte framföra kritik? – 5 vanliga svar
- Rädsla för att förlora jobbet
- Utfrysning och mobbning
- Lägre löneökning
- Minskade karriärmöjligheter inom organisationen
- Dåliga referenser
Hälften av cheferna uppger att de har blivit negativt behandlade av arbetsgivaren eller misstänker att så har skett efter att de framfört kritik.
Så här skriver en chef:
”Eftersom jag alltid framför det jag tycker så har jag blivit inkallad på möte med min chef och HR och fått veta att jag är otrevlig, negativ och att jag är oförmögen att ta emot feedback. Jag har även blivit flyttad till en annan arbetsplats. Så nu tystnar jag ibland…”
Läs övriga artiklar i granskningen:
→ Chefer slog larm – här är 12 sätt de straffats på
→ Hon säger ifrån uppåt – och har fått sina medarbetare att också våga
→ Chefer: Så skapar vi högt i tak - 21 smarta idéer
Varumärket har blivit viktigare
Drygt 500 chefer har svarat på Chefen i fokus undersökning. Svarsfrekvensen är dock låg, tio procent.
Men Lotta Dellve, professor i arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet, känner igen resultaten från sin forskning.
Lotta Dellve, professor i arbetsvetenskap.
En del av problematiken med tystnadskultur inom offentlig sektor, menar Lotta Dellve, är att sektorn kan ha blivit alltför lik den privata, där arbetsgivarens positiva varumärke har blivit ett av de främsta målen.
– Är man mer intresserad av organisationens varumärke än av problemen med arbetsmiljön kommer det resultera i tystnad om problem som annars skulle kunna åtgärdas, säger hon.
Arbetsgivare som på allvar vill arbeta med sin takhöjd bör se upp med att skylla arbetsmiljöproblem på individer, menar hon.
– Om man skönmålar en verksamhet tenderar man att individualisera problem, fast alla vet om att det inte bara kan vara en persons fel. Så man hänger ut en individ, och det gör att alla andra blir rädda för att säga ifrån.
Uppsagd på grund av illojalitet
Offentligt anställda har i och med yttrandefrihetsgrundlagen rätt att rikta kritik mot sin arbetsgivare även externt.
Samtidigt gäller lojalitetsplikt, som kortfattat innebär att anställda inte ska agera i syfte att skada arbetsgivaren. Den plikten är starkare ju högre befattning en anställd har.
En chef som nyligen blivit anklagad för att ha agerat illojalt är dåvarande it-chefen i Hedemora kommun, Göran Hoffman. Det har stått honom dyrt. Göran Hoffman hade i ett mejl till Socialdemokraterna, som är med och styr Hedemora och där han själv är aktiv, lyft fram ledarskapsproblem som han såg hos kommundirektören Angela Faleij.
I väntan på ett slutgiltigt besked om hans ärende ser Göran Hoffman till att ta hand om trädgården och hemmet. Foto: Petter CohenMejlet läcktes till arbetsgivaren, och ledningen ansåg att Göran Hoffman därmed hade agerat grovt illojalt mot arbetsgivaren. I mitten av februari blev han uppsagd, efter nästan 16 år på sin tjänst.
– Kommundirektören sätter likhetstecken mellan sig och arbetsgivaren. Jag har inte kritiserat Hedemora kommun, utan kommundirektören och hennes ledarskap, säger Göran Hoffman.
Varför tog du inte upp din kritik direkt med kommundirektören?
Göran Hoffman.
– Jag såg en risk för att utsättas för repressalier, särskilt eftersom jag hade sett hur en chefskollega blev behandlad när hon inte agerade enligt kommundirektörens förväntningar vid en rekryteringsprocess.
Kommundirektörens och politikernas agerande i samband med rekryteringsprocessen rapporterades mycket om i lokala medier, och var en bidragande orsak till en förtroendekris i kommunen som har pågått sedan i höstas.
Göran Hoffmans mejl till Socialdemokraterna menar arbetsgivaren spädde på krisen.
Liv-Turid Hjemstad.
– Tystnadskulturen har ökat eftersom medarbetarna blivit beordrade att inte prata med varandra om det som har hänt. Det här sprider en skräck och oro om vem som är nästa som får gå, säger Visions skyddsombud Liv-Turid Hjemstad.
Tagit hjälp av Vision
Hon uppger att facken nu har en dialog med kommundirektören och politiker med anledning av krisen, en dialog som hon tycker har varit bra.
Göran Hoffman har tagit hjälp av Vision på central nivå för att driva sitt fall.
– Min inställning är att jag ska få tillbaka mitt jobb, något annat finns inte, säger han.
Kommundirektören Angela Faleij ställer inte upp på intervju med Chefen i fokus, utan svarar skriftligt: ”Eftersom det är ett pågående ärende så kan vi inte uttala oss. Arbetsrätten har sin tydliga gång.”