• Anna Kuusela och Hamdi Goxhuli säger att sifferlöst avtal för chefer historiskt har gynnat chefer i deras kommuner.

Lön 2025

Fackliga: ”Sifferlöst gynnar chefer”

16 april 2025

Bara var tionde ordförande i Vision tycker att sifferlöst avtal för chefer är dåligt. Resten ger tummen upp eller är neutrala. Det visar Chefen i fokus enkät.

Nyligen fick 12 500 medlemmar i Vision som jobbar som chefer i kommuner, regioner och vissa kommunala bolag ett nytt kollektivavtal.

Det så kallade HÖK-avtalet är sifferlöst för chefer, det innebär att det inte har någon angiven procentsiffra för löneökningstakten. Cheferna har haft sifferlösa avtal under många år och det har gynnat gruppen.

För övriga yrkesgrupper ska lönerna i snitt öka 6,4 procent under två år – 3,4 procent 2025 och 3,0 procent 2026.

En annan nyhet i avtalet är att en utredning ska tillsättas som ska se över chefernas villkor.

Chefen i fokus har frågat Visions lokala ordföranden vad de tycker om avtalet. 40 procent av de 85 ordföranden som svarat på enkäten (svarsfrekvens 30 procent) tycker att det är bra att cheferna även fortsättningsvis har ett sifferlöst avtal.

”Historiskt har det gynnat utfallet för chefer” skriver en av ordförandena.

Ekonomiskt läge oroar

12 procent tycker tvärtom att det är dåligt och hade velat ha en procentsiffra även för chefer.

Vissa uttrycker oro för vad det svajiga ekonomiska läget kan ställa till med:

”Föregående år blev mycket lyckat för cheferna som fick ett högt utfall. Men det kan fort bli sämre (en lägre procentsats) för cheferna om det tuffa ekonomiska läget många kommuner har fortsätter” skriver en av de svarande.

Plus och minus med avtalet

”Hoppas sifferlöst blir gynnsamt även i år”

Anna Kuusela.jpg
Anna Kuusela, ordförande Vision Trollhättan

Är det bra att avtalet är sifferlöst för chefer?

– Ja, det är bra. För våra chefer i Trollhättan har det varit gynnsamt tidigare. Vi får hoppas att det blir samma i år. För övriga grupper tycker jag att det är bra att avtalet följer industrins märke. Men det är viktigt att 6,4 procent blir ett golv, och inte ett tak.

Vad tycker du om avtalet i övrigt?

– Nu har man igen bestämt att chefers förutsättningar ska utredas. Men jag tycker att avtalet borde vara mer konkret. Jag skulle bland annat vilja att det stod hur många medarbetare per chef man max ska ha.

– I övrigt tycker jag att avtalet är lite ”jaha”. Förutom bra löneökningar står arbetstidsförkortning högt på våra medlemmars önskelista, där borde vi redan vara i mål. Dessutom har vi här i Trollhättan redan det mesta som är nytt i avtalet, till exempel delpension i slutet av yrkeslivet.

”Jättebra att chefers villkor utreds”

Hamdi Goxhuli.jpg

Hamdi Goxhuli, ordförande Vision Landskrona

Är det bra att avtalet är sifferlöst för chefer?

– Det kan vara både en styrka och en svaghet. Sifferlösa avtal ger större möjlighet till individuell påverkan, men det kräver en tydlig lönepolitik och en bra dialog mellan chef och arbetsgivare. Annars riskerar chefer att halka efter i löneutvecklingen.

– I Landskrona har chefer tidigare inte missgynnats av att de har haft sifferlösa avtal, medan övriga yrkeskategorier har haft en siffra. Cheferna har fått ungefär samma löneökning i snitt som resten.

Vad tycker du om avtalet i övrigt?

– Det är ju konstaterat att chefer inte har fått rätt förutsättningar för att leda. Jag tycker verkligen att det är jättebra att chefers villkor lyfts in i avtalet och utreds.

 

Snabbfakta och nyheter i det nya avtalet för anställda i kommuner regioner och vissa kommunala bolag (HÖK-avtalet)

  • Avtalet ger en löneökningstakt på 6,4 procent under de kommande två åren. 3,4 under 2025 och 3,0 under 2026.
  • För chefer finns ingen angiven löneökningstakt.
  • Avtalet innehåller inga individgarantier. Löneökningstakten gäller Visions medlemmar som grupp.
  • Tidskonton ska utredas.
  • Anställda får från året man fyller 64 år möjlighet att jobba 80 procent med full tjänstepensionsersättning från arbetsgivaren (jobba 80 procent, få 80 procents lön och 100 procents tjänstepensionsersättning). I en del kommuner och regioner finns idag en variant av detta som kallas 80-90-100 (jobba 80 procent, få 90 procent av lönen och 100 procent avsättning till pensionen) men det som nu skrivits in i det centrala avtalet är inte samma sak.
  • Ersättningen till deltidsanställda som arbetar längre än ordinarie arbetstid höjs till samma nivå som heltidsanställdas.
  • OB-ersättningen höjs i nivå med märket och förbättras så att man får rätt till OB-ersättning under fler timmar.
  • Dessutom får den som arbetar natt mot lördag, söndag och helgdag från och med 1 april 2026 en extra höjning av OB-ersättningen.
  • För den som har hel graviditetspenning och blir uppsagd på grund av arbetsbrist börjar uppsägningstiden löpa efter att föräldraledigheten tagit slut.

→Läs mer om vad Visions ordföranden tycker om HÖK-avtalet (länk till Tidningen Vision)
→ Tillhör du ett annat avtal? Här är avtalen som omförhandlas 2025 (länk till Tidningen Vision)