Chefsguide: Så sätter du lön
14 februari 2025
Gruvar du dig inför att lönesätta dina medarbetare eftersom en del av dem kommer bli besvikna? Eller har du en arbetsgrupp där alla presterat så bra att du spräcker budgeten om alla får det de är värda? Här ger experten sina bästa råd om hur du sätter lön!
Det kan ta emot att lönesätta sina medarbetare och att berätta vad man tycker om vars och ens prestationer under lönesamtalet. Medarbetare kan reagera med att bli besvikna, ledsna eller arga.
→ Nöjdare medarbetare med skriftlig motivering
Håll dig till kriterierna
Det behöver du som chef kunna hantera. Ett sätt att göra det är att tänka så här, säger Frida Rehn, chefsrådgivare på Vision Direkt:
Frida Rehn, chefsrådgivare på Vision Direkt.
– Att bedöma vars och ens prestationer ingår i ditt ansvar som chef. Att ta fram så mycket fakta som möjligt kring hur dina medarbetare presterat och hålla dig till lönekriterierna gör att din bedömning blir så saklig som möjligt.
Om du ändå känner dig osäker är det bra att be om stöd.
– Vänd dig till HR och säg att du behöver hjälp i detta. Det är också bra att prata med någon annan chef som har lång erfarenhet om hur de brukar göra och tänka. Vilka fallgropar har hen gått i som du kan lära dig av?
Hur ska man hantera medarbetare som har orealistiska förväntningar på sin löneökning?
– Informera, gärna i god tid innan lönesamtalet, om hur löneavtalet som styr lönesättningen ser ut. Avtalet ger dig ju ett begränsat utrymme att fördela mellan dina medarbetare utifrån de lönekriterier som finns på arbetsplatsen.
Hur ska jag agera om en medarbetare som presterat bra, men inte över förväntan, blir besviken över sin löneökning?
– Förklara hur du tänkt utifrån lönekriterierna. Om hen önskar en högre löneökning får ni se framåt. Vad behöver hen för att kunna växa? Kanske handlar det om kompetensutveckling eller att få en större utmaning i jobbet.
Hur ska jag förklara för en medarbetare att hen kommer att få en mycket låg löneökning?
– Det är viktigt att det här inte kommer som en överraskning för personen i fråga. När löneökningen blir låg bör detta ha föregåtts av tidigare samtal där du lyft att du inte är nöjd med personens prestationer. Var i samtalet tydlig med hur du tänker och kring att personen i fråga inte når upp det kriterier som finns på arbetsplatsen. Men se framåt och ställ gärna fråga kring vad personen tror sig behöva för att kunna få en bättre löneökning nästa år. Kan till exempel en mentor eller kompetensutveckling vara en lösning?
Hur ska jag göra om alla i min arbetsgrupp presterat bra och jag vill ge alla en stor löneökning?
– Kanske har du missat att någon gjort en extra bra prestation och borde få en lite högre löneökning än de andra? Som chef måste du också ta ansvar för hela lönen, inte bara årets prestation. Lönerna i arbetsgruppen ska vara rimliga i förhållande till medarbetarnas kompetens, erfarenhet och till årets prestation.
Kolla om du kan få extra pengar
Om du som chef upplever att du ändå inte får pengarna att räcka till är ett tips att undersöka om det finns möjligheter att överskrida budgeten.
– Ställ frågan till HR. Kolla också upp om det finns möjlighet att flytta pengar från något annat utgiftsområde som kan användas till löneökningar.