Kvinnlig chef: ”Männen glider fram på en räkmacka”
29 januari 2025
Det är mycket lättare för män att göra karriär. Kraven som ställs är väsentligt lägre. Det anser förvaltningschefen Margareta, som under många år jobbat som kommunal chef.
I den kommun förvaltningschefen Margareta* arbetar står kvinnorna lågt i kurs hos en del politiker. Det gäller främst manliga politiker, men i en del fall även kvinnliga. Ofta lyssnar de hellre på en man, menar Margareta.
– Det är inte bara jag som har reagerat på det. Även manliga kolleger har lagt märke till det och tagit upp det med mig, säger hon.
Läs övriga artiklar i granskningen:
→ Därför har män större chans att bli toppchefer
→ Så är det att vara förvaltningschef
→ Guide: Så får du toppchefsjobbet
Mönstret går igen
Margareta har jobbat som chef i många år. Under årens lopp har hon reflekterat över hur det är att vara kvinna och chef. Hon har upptäckt ett mönster som går igen på flertalet arbetsplatser.
– När jag suttit i ledningsgrupper har jag noterat att kvinnor får kämpa jättemycket mer. Och det ställs krav på att prestera mycket, mycket mer för att en kvinna ska anses duga som chef, säger hon och fortsätter:
– Männen glider fram på en räkmacka. Det är så tydligt hur lätt de slipper undan.
Långa arbetsdagar är vardag
För hennes egen del har de ökade kraven resulterat i långa arbetsveckor.
– Det har aldrig varit några 40-timmars veckor för mig. När klockan slår fem ser jag min manlige kollega lämna kontoret. Jag sitter kvar. Kraven på mig att prestera och vara tillgänglig är inte de samma. Då funkar det inte heller att gå hem samma tid.
I de olika rekryteringsprocesser hon varit inblandad i under karriären har det hänt att hon upplevt sig diskriminerad.
– När jag senare kollat upp vem som fått tjänsten jag sökt har det absolut inte varit personer som har haft tyngre kompetens än jag. Snarare tvärtom. Ofta har det varit män med en lite auktoritär ledarstil, som haft en kompisrelation till den rekryterande chefen.
Viktig att få stöd av nätverk
Det som fått Margareta att fortsätta vilja vara förvaltningschef är att hon brinner för sitt jobb. En annan betydelsefull sak är att ha ett nätverk av kvinnliga chefer omkring sig.
→ Forskning: Chefens kön påverkar ledarskapet
– Det är jätteviktigt för att orka. Vi stöttar varandra, säger hon.
Något hon skulle önska för framtiden är att rekryterare och HR-personal blev mer uppmärksamma på problematiken. Nu när kommuner och regioner står inför stora rekryteringsutmaningar är det än viktigare att kompetens och inget annat styr när de högsta chefsposterna ska tillsättas.
– Så är det inte i dag. Det är uppenbart att man inte enbart rekryterar efter kompetens.
*Margareta heter egentligen något annat.