Ok att ta emot alkohol som gåva?
25 februari 2025
Ska chefen låta medarbetarna ta emot ett par flaskor vin från en kund? Policyn säger i princip nej. Men det kan väl finnas undantag? Eller?
En extern kund har precis avslutat ett uppdrag å kommunens vägnar. Som tack för gott samarbete lämnar kunden en present till de tio medarbetarna på berörd enhet. Däri ligger – två flaskor vin. Medarbetarna blir både överraskade och glada.
→ Så vet du om du dricker för mycket
Men chefen Mona är bekymrad. Enligt kommunens policy är ”alkoholhaltig dryck generellt inte tillåtet som gåva för anställda”. Samtidigt bor det en liten rebell inuti Mona, som har flera argument för att låta medarbetarna behålla vinet:
- Otacksamt att lämna tillbaka presenten till kund.
- Två flaskor vin på tio personer är inte så mycket.
- I policyn står ”generellt inte tillåtet”. Alltså kan undantag göras.
Men Mona har också en striktare sida. Då resonerar hon så här:
- Hon som ansvarig för arbetsgruppen kan få reprimand från arbetsgivaren.
- Det kan se illa ut om media skulle få nys om och förstora hela grejen.
- Någon i arbetsgruppen kanske har alkoholproblem som Mona inte känner till.
Vad ska Mona göra?
Tre chefer svarar:
Annika Davidsson, verksamhetschef på vård- och omsorgsboende, Danderyds kommunAnnika Davidsson
– Jag hade följt policyn och lämnat tillbaka vinet men tackat för den fina gesten, förklarat mitt ställningstagande för kunden och att jag har en policy att följa. En del skulle nog tycka att jag var jättelöjlig, petig och paragrafryttare, då får det vara så. Det handlar inte om att jag är rädd för reprimander från arbetsgivaren, utan om att jag under mina år som chef stött på alkoholrelaterad problematik i olika former. Och det kan finnas personer med alkoholproblem som kan triggas igång av bara ett glas vin.
Tror du inte att medarbetarna blir besvikna?
– Det kan de bli. Därför är det viktigt att jag som chef är tydlig och förklarar varför jag skulle lämna tillbaka vinet. Och kanske kan vi få något annat av kunden i stället. Om inte, kan jag bjuda på tårta eller något annat gott.
– Jag kan vara rebell i andra lägen, men i just detta skulle jag inte vara det om jag vore Mona.
Charlotte Hall, områdeschef förebyggande och myndighet, Haninge kommunCharlotte Hall
– Nä, nä, nä. Stopp och belägg! Det är strikt nej att över huvud taget ta emot presenter från kunder på det sättet. Jag har en stämpel på mig som ordningsam och att göra saker på rätt sätt, och har själv tackat nej till bjudmiddagar. Tråk-maja kanske. Men det är lätt hänt att det blir fler bjudningar som i sin tur leder till affärer, vilket kan glida över till att bli mutor, medvetet eller omedvetet.
– Just alkohol ska aldrig blandas in på jobbet, även om det kommer som present från utomstående part. Det är under arbetstid som man jobbar med leverantörer, och under arbetstid finns inget utrymme för alkohol, oavsett när den ska förtäras.
Vad ska Mona göra då?
– Ringa och tacka så mycket för den fina gåvan, och säga att de inte kan ta emot den på grund av kommunens policy. Eller så får hon hälla ut det.
Peter Eriksson, näringslivschef, Bollnäs kommunPeter Eriksson
– Mona får lägga rebellen i sig åt sidan. Kommunens policy är tydlig, så att behålla vinflaskorna är inget alternativ. Att ta emot gåvor, särskilt alkohol, kan dessutom uppfattas som en form av muta eller otillbörlig påverkan.
– Mona bör i stället samtala med medarbetarna, vara tydlig och förklara hur viktigt det är att hon som chef och de som medarbetare, följer de riktlinjer som finns.
– Hon bör också berätta för dem att hon kommer kontakta kunden och tacka för dennes generositet, förklara kommunens policy för dem och att vinet kommer returneras.
Vad ska hon göra med besvikna medarbetare?
– Hon bör beskriva sin uppskattning för deras insats, för även utan vinet kvarstår det viktigaste, nämligen erkännandet de fått för det goda samarbetet, och att hon som chef är stolt över dem.