• Stressforskaren Göran Kecklund tycker att chefer behöver överväga om de vill jobba kvar, om arbetsgivaren inte gör något åt övertidsmängden.

Arbetsmiljö

Stressforskaren: Så många timmar övertid är ohälsosamt

13 november 2024

Att jobba 120 procent kan funka ett kortare tag. Men då måste det också finnas perioder när du arbetar 80 procent. Händer det aldrig? Då kan du ligga risigt till. Här är stressforskarens bästa råd.

Jobbar du ständigt övertid och i högt tempo på grund av hög arbetsbelastning? Det är inte hållbart. Då kan sjukskrivning bli resultatet.

– Landar man på 8–10 timmar övertid per vecka för hinna med arbetsuppgifterna så börjar det bli ohälsosamt, säger Göran Kecklund, stressforskare vid Stockholms universitet.

”Behövs mer resurser”

I många fall känner arbetsgivaren till chefernas övertid, men gör inget åt saken, visar Chefen i fokus enkät.

– Offentlig sektor brottas med dåliga ekonomiska villkor. Det är underbemanning i chefsleden, vilket leder till övertid. Det är inte förenat med en hållbar arbetsmiljö. Arbetsgivarna behöver tillföra mer resurser, säger Göran Kecklund.


Läs övriga artiklar i granskningen:

→ Chefer: Vår hälsa tar stryk av övertid
→ Övertid dumpar chefers löner
→ Chefen: ”Därför jobbar vi aldrig över”
→ 22 chefer berättar: Så minskade min övertid


Hur mycket stress en person klarar av är individuellt. Göran Kecklund menar att arbetsgivarna behöver ta hänsyn till att vissa är mer sårbara.

– Man ska inte behöva vara stålmänniska för att kunna vara chef. Organisationer måste sätta ribban lågt. I den bästa av världar har man som chef en arbetsbelastning som tar 90 procent av kapaciteten, så att man har tio procent extra att lägga in vid kriser.

Måste finnas lugna perioder

Att gå på 120 procent kan funka ett kortare tag, säger Göran Kecklund.

– Fast då måste det vara 80 procent däremellan. Finns det lugna perioder så behöver inte övertid vara så skadligt för hälsan.

– Men när det matar på hela tiden och du inte ser någon lösning så bör du ställa dig den obekväma frågan: Vill jag vara kvar i det här yrket? Du måste sätta din egen hälsa i första rummet, verksamheten är nummer två, säger han.

Stressforskarens 4 råd till dig som jobbar för mycket

  1. Sätt egna hälsan först. Verksamheten måste alltid komma i andra hand. Det är aldrig värt att drabbas av stressrelaterad utmattning.
  2. Prioritera/plocka bort. Ofta är det svårt att själv prioritera. Ha en dialog med din egen chef, som får avgöra vilka uppgifter som är mindre viktiga.
  3. Skriv in återhämtning i kalendern. Blocka för egentid i almanackan, och se till att få det gjort.
  4.  Jobba kvar – eller inte? Om du är inlåst i dålig arbetsmiljö och inte ser någon lösning måste du våga ställa dig frågan: Ska jag byta jobb?