• Dagens tonåringar vill ha en chef som inte snålar med lönen, visar Futurions rapport.

Trender

Så vill dagens tonåringar att chefen ska vara

17 oktober 2024

Ett tjockt lönekuvert och stora möjligheter till individuella anpassningar. Det toppar listan över vad dagens tonåringar vill ha av sin chef.

Snart är de på väg ut på arbetsmarknaden. Dagens tonåringar, alltså. De som är uppväxta med en mobil fastlimmad i handen och som lever parallella liv – ett i IRL och ett i spelvärlden. Det är också de här tonåringarna vars barndom präglats av Corona och som i många fall har föräldrar som varit med om hybridarbetsrevolutionen (det vill säga själva väljer på vilken plats och under vilka tider de jobbar). Krig, instabilitet i världen, en ekonomi i gungning och inte minst gängkriminalitet är andra saker som tagit stor plats i dessa ungas liv.

→ 5 råd för att undvika att bli utbränd

Vill ha hög lön men låga krav

Allt detta har gjort att stabilitet, ekonomisk trygghet och balans mellan jobb och fritid står högt upp på önskelistan. Det visar den fackliga tankesmedjan Futurions nya rapport Generation genväg. Drömmen är ett välbetalt, fast jobb. Men jobbet får inte vara för krävande och absolut inte innebära övertidsarbete.

– Det vi ser hos denna generation är en stark individualism. Man är rädd om sina närmaste och värdesätter sin tid. Hur man sedan ska få ihop en önskan om hög lön med låga krav i arbetet är inte helt enkelt, säger Futurions vd Ann-Therése Enarsson.

Vilken generation tillhör du?

The Silent Generation: Födda cirka 1928 – 1945

De växte upp under 1930-talets depression och upplevde andra världskriget som barn/unga. Präglas av traditionalism och trygghetssökande. En mindre generation på grund av de lägre födelsetalen under denna tid.

Baby Boomers: Födda cirka 1946 – 1964

De växte upp i en tid av ekonomisk tillväxt och välstånd efter andra världskriget. En stor generation på grund av de höga födelsetalen under denna tid, har i Sverige kallats ”Jätteproppen Orvar” och ”Köttberget”.

Generation X (den ironiska generationen): Födda cirka 1965 – 1980

De växte upp under en tid präglad av teknologiska framsteg och ökande skilsmässotal. Många gånger barn till den stora 40-talist generationen. Ofta kallas generation X den ironiska och/eller den förlorade generationen, eftersom man trodde att denna generation skulle få det materiellt sämre ställt än sina föräldrar.

Milliennials (Generation Y): Födda cirka 1981 – 1996

De växte upp med internet och mobiltelefoner och är därmed den första generation för vilka detta är en självklarhet. Den första globala generationen.

Generation Z (Generation Greta): Födda cirka 1997 – 2010

De växte upp med smartphones och sociala medier. Denna generation har präglats starkt av värderingar som mångfald, inkludering och fokus på att värna klimatet.

Generation Alfa (Generation genväg, Skärmgenerationen): Födda cirka 2011 och framåt

De växer upp under en tid präglad av ekonomisk osäkerhet, klimatförändringar, krig, pandemi och gängkriminalitet. Denna generation präglas av materialistiska och traditionella värderingar.

Källa: Rapporten Generation genväg, Futurion samt Wikipedia.

Att tjäna rejält med pengar är mycket viktigare för de yngre tonåringarna, än för till exempel unga i 20-års åldern, ibland kallade Generation Greta.

Önskas: givmild och flexibel chef

– Drömchefen för dagens tonåring betalar bra, är lyhörd för individuella behov och skapar en arbetsplats där det finns möjligheter till självständighet och personliga anpassningar, säger Ann-Therése Enarsson och fortsätter:

Experten:”Den som vägrar ange riskerar jobbet

– Att som chef kunna visa upp en karriärstege som tydligt visar vägen framåt kan vara det som skapar engagemang och motivation för denna generation.

Men frågan är också hur dessa tonåringar själva kommer att bli som chefer? Eller om de ens vill bli det. På den frågan ger rapporten inget svar.