• Frida Jakobsson är ny i Visions förbundsstyrelse. Till vardags är hon enhetschef inom LSS.

Fackligt

Ny i Visions styrelse: "Ge chefer återhämtning!"

7 oktober 2024

Chefer måste få tid för återhämtning. Det är en fråga som enhetschefen Frida Jakobsson vill driva för chefer. Nu har hon chansen, då hon nyligen blev invald i Visions förbundsstyrelse.

Frida Jakobsson, enhetschef inom personlig assistans och LSS, i Lycksele kommun, valdes under Visions kongress nyligen in i Visions förbundsstyrelse.

→ Så gick det för motionerna på Visions kongress som rör chefer

Hur gick det till när du valdes in i förbundsstyrelsen?

– Jag blev först nominerad, och bara det var ju jätteroligt och kändes stort. Sedan blev det intervjuer och referenstagning och plötsligt fanns jag med i valberedningens förslag. Och under Visions kongress blev jag invald som ledamot.

Grattis! Hur känns det?

– Tack! Det känns jättebra, spännande och lite nervöst inför uppdraget. Men förbundsstyrelsen är en bra grupp och jag har blivit väl omhändertagen av mina kolleger där. Det är en ära att ha fått uppdraget. Jag ska göra allt jag kan för att lyfta mitt perspektiv som ung chef inom omsorgen.

Varifrån kommer ditt engagemang?

– Jag har med mig mycket hemifrån. Både mamma, pappa och mina syskon har varit och är fackligt aktiva. Vi har pratat om att det är viktigt att vara delaktig så man har chans att påverka, för både sig själv och sina medmänniskor. Om man tycker något – gör något åt det! På arbetsplatser är vi ju arbetslag, och det finns en styrka i att göra något tillsammans.

Vilka frågor är viktiga att Vision driver för chefer?

– Jag vill trycka på för chefers organisatoriska förutsättningar, mer specifikt att chefer får tid till återhämtning. Chefer generellt gör så mycket utanför arbetstid som inte syns, man har många processer i gång i huvudet dygnet runt.

→ 5 råd för att undvika att bli utbränd

– En hjärtefråga för mig är också unga chefers ställning på arbetsplatserna. Som ny och ung chef är det inte lätt att komma in och sätta gränser för sig själv, för man vill vara duktig. Men det kan bli fel om man inte får rätt förutsättningar av arbetsgivaren.