• Mängden övertid påverkar hälsan negativt. Det uppger hälften av cheferna som har besvarat enkäten.

Arbetsmiljö

Chefer: Vår hälsa tar stryk av övertid

13 november 2024

Att jobba över är vardag för chefer. Men bara på knappt hälften av arbetsplatserna görs något åt chefers övertidsberg.

Övertidsarbete förekommer för de flesta vid enstaka tillfällen på grund av hög arbetsbelastning och akuta situationer. Men det gäller inte chefer. När Chefen i fokus undersöker förekomsten av övertidsarbete svarar endast sex procent att de aldrig jobbar över.

För 59 procent hör övertidsarbete till en vanlig arbetsvecka eftersom de antingen jobbar över någon eller flera av dagarna. Ytterligare åtta procent jobbar över varje dag.

– Annars hinner jag inte med det jag ska göra. Jag har oerhört mycket administrativa uppgifter, utöver allt annat arbete jag ska hinna med, som till exempel det systematiska arbetsmiljöarbetet, säger Anna.

Många får ingen kompensation

Hon jobbar som enhetschef inom socialtjänsten i en av Sveriges mellanstora kommuner, och vill vara anonym eftersom hon oroar sig för repressalier för att ha kritiserat sin arbetsgivares brist på insatser för att minska hennes arbetsbörda.

Vilka regler gäller vid övertid?

Här går gränsen, enligt arbetstidslagen:

  • Taket är högst 200 timmar övertid per kalenderår (om det finns särskilda skäl kan arbetsgivaren dessutom beordra extra övertid med max ytterligare 150 timmar per kalenderår.)
  • Du får max jobba 48 timmar övertid per fyraveckorsperiod / max 50 timmar övertid per kalendermånad.
  • Kollektivavtal kan innebära avvikelser från arbetstidslagen. Vissa yrkesgrupper kan vara undantagna från lagen och andra regler kan gälla i stället.
  • Oavsett arbetstidsmodell – som till exempel årsarbetstid eller förtroendearbetstid – måste arbetsgivaren följa arbetsmiljölagen, som säger att anställdas arbetsbelastning inte får leda till överdriven stress eller ohälsa.

Resultatet av enkäten från Chefen i fokus visar att den vanligaste mängden övertid är 1–8 timmar eller 9–16 timmar varje månad. Men det finns chefer som jobbar klart mer än så. Närmare 12 procent svarar att de jobbar 17–32 timmar övertid varje månad. Och två procent uppger att det är mer än så.

Över en fjärdedel har någon gång jobbat mer än 50 timmar på en månad. Det är mer än vad arbetstidslagen tillåter. 

Resultatet av enkäten visar att den vanligaste ersättningen för övertid är kompensation i tid. Över 30 procent får dock ingen kompensation eftersom de antingen har förhandlat bort rätten till det, eller accepterat att tjänstens förutsättningar var sådana när de fick den. 

Ytterligare 13 procent får ingen kompensation alls, trots att de inte avstått rätten till att få det. 

Medan hälften av chefernas hälsa inte har påverkats av övertidsarbetet, svarar resterande att det har gjort det, och 9 procent uppger att de har varit sjukskrivna.

Enhetschefen Anna utvecklade utmattningssyndrom på sitt tidigare jobb.

– Jag var borta i 1,5 år. På den tjänsten förväntades det mer av mig tyckte jag då. Det jag lärde mig av den erfarenheten är det som jag lär ut till mina medarbetare i dag: Det finns annat i livet än jobb.


Läs övriga artiklar i granskningen:

→ Övertid dumpar chefers löner
→ Chefen: ”Därför jobbar vi aldrig över”
→ Forskaren: Så många timmar övertid är farligt 
→ 22 chefer: Så minskade min övertid


Av de chefer i enkäten som har svarat att övertidsarbetet påverkar livet negativt uppger 47 procent att deras arbetsgivare är medveten om läget, men gör inget åt saken.

Annas chef kan inget göra, säger Anna.

– Jag känner mig uppgiven. Jag tycker att min chef är mån om mig, men vet inte vad han skulle kunna göra. När jag tar upp frågan säger han bara ”ta ut ledighet när du kan”.

Det är dock inget som skulle avlasta Anna. 

– Tar jag ledigt får jag ändå göra arbetet senare. Så att ta ledigt kan leda till en ond spiral där jag får mer att göra senare.

Arbetet tar över privatlivet 

Den största andelen chefer anser att mängden tid de behöver jobba över är acceptabelt. Men för 41 procent har arbetet tagit över privatlivet. För en som Chefen i fokus har talat med är läget så illa att han har sagt upp sig.

– Jag har lyft problemet, men det byts chefer hela tiden, så vi får ingen hållbar lösning, säger Mikael, enhetschef inom LSS, som vill vara anonym eftersom han oroar sig för att anklagas för illojalitet och att inte kunna gå tillbaka till chefsyrket i framtiden.

Precis som en majoritet av cheferna i undersökningen, har Mikael slarvat med att rapportera in sin egen övertid. Bland dem som har svarat på enkäten uppger 54 procent att de sällan eller aldrig rapporterar in timmarna.

– Jag har ibland hoppat över det eftersom varje extramoment i mitt arbete suger ut energin ur en. Det blir ännu en arbetsuppgift att göra när man har fullt upp, säger Mikael.

”Får mindre tid med barnen”

På hans arbetsplats, i en av Sveriges mellanstora kommuner, har det funnits en förväntan att chefer ska vara tillgängliga på sin fritid.

– Det är inte okej någonstans. Många kan dra på sig psykisk ohälsa, även om jag själv inte har gjort det. Men ingen är Stålmannen. Det har påverkat mitt privatliv, eftersom jag får mindre tid med mina barn.

Övertiden har fått honom att säga upp sig.

– Jag vill inte längre vara en pusselbit för att fylla vakanser. Så jag kommer att lämna både tjänsten och flytta från kommunen.

”Vi har anställt mer personal.”

Men enligt Chefen i fokus undersökning finns det arbetsplatser som har agerat när chefer sagt ifrån. Av dem som har besvarat enkäten uppger 26 procent att deras arbetsgivare har vidtagit åtgärder. Så här svarar några:

”Jag har kunnat släppa vissa arbetsuppgifter när jag flaggat för att det är för mycket.”

”Min arbetsgivare har gjort klart att det är okej för mig att gå tidigare eller komma senare vid behov för att reglera tiden.”

”Vi har anställt mer personal.”

Pernilla Björklund, enhetschef på ett korttidsboende i Flen, har hittat sätt att minimera sin övertid.

– Jag har en dialog med min chef. Vi har kommit fram till att om jag vissa dagar jobbar hemifrån så är det lättare att avsluta arbetsdagen och inte dröja sig kvar. Jag är duktig på att ta ut tid när det är lugnt, berättar hon.

Precis som enhetschefen Anna, har även Pernilla Björklund tidigare varit sjukskriven.

– Det var många år sedan, och jag har inte fallit tillbaka i den dåliga vanan att jobba för mycket. Jag vill bara jobba mina 40 timmar. Det tycker jag att min chef har förståelse för eftersom jag har gått in i den berömda väggen.

Så gjordes undersökningen

Enkäten skickades ut till 6 000 av Visions chefsmedlemmar. Av dessa svarade 1 087, vilket ger enkäten en svarsfrekvens på 18 procent.