• Chefen i fokus guidar steg för steg hur du ska agera när du har medarbetare som hat hotats eller blivit attackerade.

Arbetsmiljö

Hot – så gör du om dina medarbetare utsätts

13 september 2024

Det ställs stora krav på chefen när en medarbetare utsätts för hot och hat. Gunnar Sundqvist, arbetsmiljöexpert på Sveriges kommuner och regioner, SKR, tar dig steg för steg igenom vad du som arbetsledare behöver göra.

När en medarbetare har utsatts för kränkningar eller brott är första steget att ta hand om personen.

– Se till att personen känner sig trygg. Forskning visar att det är viktigt att personen går ner i varv,  och blir rätt bemött, inte bara av chefen, utan även kolleger, för att förebygga posttraumatiska reaktioner. Vid en allvarlig händelse kanske medarbetaren måste besöka en psykolog som arbetsgivare har tillgång till via företagshälsovården, säger Gunnar Sundqvist.


Läs övriga artiklar i granskningen:

→ Chefer larmar: Vi hotas till fel beslut

→ Forskare: Bryt skammen mot hot och skaffa rutiner

→ Hotad chef: ”Han sa att det skulle hända saker med mig


 

Chefer kan dömas för arbetsmiljöbrott

Arbetsgivare har via Afa Försäkring tillgång till incidentrapporteringssystemet IA, Informationssystem om arbetsmiljö.

– I dessa kan anmälan av en arbetsskada göras direkt till Försäkringskassan. Och skulle det vara en allvarlig arbetsskada eller dödsfall går det även att göra en 3.3:a-anmälan till Arbetsmiljöverket.  Missar en chef att anmäla en allvarlig händelse till Arbetsmiljöverket kan personen faktiskt bli dömd för arbetsmiljöbrott, säger Gunnar Sundqvist.

Alt-textbildtext=Gunnar Sundqvist, SKR.

När incidenten har rapporterats till myndigheterna ska den egna arbetsplatsen utreda händelsen. Har rutinerna följts? Behöver de ändras? Dessa frågor behöver besvaras för att förebygga att något liknande händer igen.

– Här behöver man också fundera på om även en polisanmälan behöver göras. Som princip tycker jag att arbetsgivare ska uppmuntra att man polisanmäler allvarliga hot, våld och otillåtna påverkanshändelser. Det är också viktigt att signalera att samhället inte viker undan. Samtidigt bör man vara pragmatisk om förövaren exempelvis är en person med stort våldskapital. Ibland kan det vara en väldigt tuff uppgift för en chef eller medarbetare att stå framför förövaren och vittna i en rättegång, säger Gunnar Sundqvist.

Förebygga hot del av systematiskt arbetsmiljöarbete

Som chef kan du kräva att få stöd av arbetsgivaren för att kunna hantera medarbetares säkerhet, säger Gunnar Sundqvist.

– HR och säkerhetsfunktionen har ansvaret att hålla ihop rutinerna och stötta chefer i både förebyggande och efterarbete.

Att förebygga hot och våld är viktigt en viktig del i det systematiska arbetsmiljöarbetet, menar Gunnar Sundqvist.

–Det är klokt att man skapar öppenheten på arbetsplatsen genom att prata om incidenter, samtidigt som man har respekt för den utsattas integritet. Att tillbudsrapportera är ofta nyckeln till komma i gång med det förebyggande säkerhetsarbetet.

Steg för steg: Så gör du om när medarbetare har utsatts för hot

 

  1. Ta hand om medarbetaren
  • Skapa trygghet: Se till att medarbetaren känner sig trygg och blir rätt bemött, både av chefen och kollegor.
  • Sök professionell hjälp: Vid allvarliga händelser kan det vara nödvändigt att medarbetaren träffar en psykolog via företagshälsovården.
  1. Rapportera incidenten
  • Anmäl till Försäkringskassan: Använd incidentrapporteringssystemet IA för att anmäla arbetsskadan direkt.
  • Gör en 3.3:a-anmälan vid allvarliga incidenter: Om det rör sig om en allvarlig arbetsskada eller ett dödsfall, anmäl även till Arbetsmiljöverket. Missar du detta kan du bli dömd för arbetsmiljöbrott.
  1. Utred händelsen internt
  • Följ rutinerna: Undersök om de befintliga rutinerna har följts och om de behöver ändras för att förhindra liknande händelser i framtiden.
  • Överväg polisanmälan: Uppmuntra att allvarliga hot och våld polisanmäls. Var pragmatisk i bedömningen, särskilt om förövaren har stort våldskapital.
  1. Sök stöd
  • Få stöd från HR och säkerhetsfunktionen: Som chef har du rätt att kräva stöd från arbetsgivaren för att hantera säkerhetsfrågor. HR och säkerhetsfunktionen bör stötta i både förebyggande och efterarbete.
  1. Förebygg hot och våld
  • Öppen kommunikation: Skapa en öppen arbetsmiljö där incidenter diskuteras samtidigt som den utsattas integritet respekteras.
  • Tillbudsrapportering: Uppmuntra tillbudsrapportering som en del av det förebyggande säkerhetsarbetet.