• Sofia Wikman menar att hot och våld i arbetslivet är symptom på organisatoriska brister.

Arbetsmiljö

Forskare: ”Bryt skammen mot hot och skaffa rutiner”

13 september 2024

Arbetsgivare saknar tillräckliga rutiner för att förebygga hot, hat, våld, personangrepp och förtal. Det menar över 20 procent av cheferna i Visions undersökning. Ytterligare 18 procent uppger att de inte vet om det finns tillräckliga rutiner.

Sofia Wikman, professor i kriminologi på högskolan i Gävle, har i nära 20 år forskat om våld i arbetslivet. Även om hon inte specifikt har tittat på våldet mot chefer framhåller hon att hot och våld i arbetslivet är symptom på organisatoriska brister.

– Man måste bygga upp en organisation som är förberedd på hot och våld. Det är inte samma sak som att acceptera att möta hot och våld. Har man en god verksamhetsstruktur kan man minimera riskerna.

Ett sätt att göra det är att involvera fackförbunden på arbetsplatserna, menar hon.

– Förutom HR och säkerhetsavdelningen ska också skyddsombuden vara inblandade. De är duktiga på att hitta lösningar.


Läs övriga artiklar i granskningen:

→ Chefer larmar: Vi hotas till fel beslut

→ Hotad chef: ”Han sa att det skulle hända saker med mig

→ Så gör du om dina medarbetare är utsatta för hot


 

”Ta bort skammen som medföljer hot”

Alt-textSofia Wikman menar att chefer bör skaffa sig nätverk för att hantera säkerhetsfrågor.

Ett långsiktigt arbete ligger också i att försöka ta bort skammen som den chef som har utsatts för hot om våld känner.

– Det finns en skam och skuld i att vara utsatt. Det är skälet till att ingen vill prata om det. Du kan bli anklagad för att inte vara kompetent nog eller för att inte ha gått säkerhetskursen du skulle ha gått. Men chefer behöver också stöd, oftast från andra chefer. Och bara för att rutiner finns betyder inte att alla följer dem. Dessutom finns inte den perfekta rutinen, utan den måste ständigt uppdateras.

Nätverk och erfarenhetsutbyte viktigt

Sofia Wikman menar att det är viktigt att skapa en kultur på arbetsplatser där det är okej att prata om sin utsatthet. Men hon säger också att det inte nödvändigtvis är något som behöver komma från arbetsgivarens håll. 

– Jag tycker att chefer bör nätverka och utbyta erfarenheter med varandra för att hantera säkerhetsfrågor.

Det är något som Visions förbundsordförande Veronica Magnusson håller med om.

– Det äAlt-textVeronica Magnussonr viktigt att chefer får stöd med återkommande handledning och olika forum där man dryftar dilemman som rör svåra situationer. Arbetsplatsen måste också ha tydliga rutiner för polisanmälningar och rättsväsendet resurser för att ta hand om dem. Att polisanmäla är en viktig markering att man tar sin egen arbetsmiljö på allvar.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen gjordes av Vision under februari och mars 2022. 2933 chefer har besvarat enkäten (svarsfrekvens 20 procent).