• Helena Hellashjärta vill att Vision driver frågan om on- och offboarding för chefer.

Kongress 2024

”Så bör Vision satsa på cheferna”

26 september 2024

Fler ledarskapsutbildningar och strukturerad onboarding och offboarding för nya chefer. Det är ett par förslag som berör chefer och som Visions kongress ska fatta beslut om första helgen i oktober.

Bland de totalt 113 motioner som kommit in till Vision inför förbundskongressen handlar två om särskilda satsningar på chefer.

Från Lundaavdelningen föreslås att Vision ökar utbudet av korta webbaserade utbildningar och föreläsningar för chefer.

→ Vinn ledarskapskurs

Argumenten är bland annat att facket bör möta cheferna i deras många gånger utmanande uppdrag och att öka attraktiviteten för Vision hos chefer.

Onboarding och offboarding för chefer

Visions avdelningsstyrelse i Göteborgs stad ligger bakom en motion om att Vision ska driva frågan om onboarding och offboarding för nya respektive avgående chefer.

→ Så introducerar du nyanställda

Helena Hellashjärta, ledamot och chefsombud i Göteborg, förklarar varför.

– Utan en bra onboarding för nya chefer så sätts de i en dålig sits redan från början och får inte förutsättningar att komma in på ett bra sätt i yrket. Om de inte får möjlighet att lära känna organisationen och medarbetarna under en introduktion, så ska informationen tryckas in senare i den befintliga arbetstiden. Men då riskerar det att prioriteras bort på grund av tidsbrist, säger hon och fortsätter:

– Av samma anledning bör avgående chefer få möjlighet till offboarding, och berätta om verksamheten för sin efterträdare för att den personen inte ska hamna på minus direkt. Om onboarding och offboarding fungerar så håller cheferna bättre och stannar längre.

Visions förbundsstyrelse föreslår dock att er motion ska avslås med hänvisning till att man behöver fokusera på chefers förutsättningar som helhet. Vad har du för tankar om det?

– Det är synd, för onboarding och offboarding är en stor del av helheten. Men vi kommer att argumentera för motionen på kongressen.

Vad innebär en bra onboarding, enligt dig?

– Att nya chefer får tid att sätta sig in i vilka frågor som är aktuella, får inblick i strukturen och hur beslutsvägarna går till. Och självklart att de får behörighet till systemen.

Och vad innebär en bra offboarding?

– Att chefen som ska sluta får tid att introducera ersättaren och att avsluta uppgifter så att de inte dumpas i knät på den nya. Om avgående chefen slipper vissa möten så finns mer tid att avsluta bra.

→ Fixa bra avslut för medarbetarna

Motivera lönerna skriftligt

En tredje motion, från flera avdelningar i Stockholmsområdet, som också berör chefer handlar om att Vision i framtida förhandlingar om kollektivavtal yrkar på att chefer ska vara skyldiga att motivera medarbetarnas löner skriftligt.

→ Så sätter du rätt lön

Detta för att förebygga godtycklig lönesättning och säkerställa att lönesättningen är individuell.

→ Följ Tidningen Visions bevakning av kongressen här.