Fackligt

Kan min semester ställas in?

24 juni 2024

”Vi har en tuff situation på mitt jobb. Jag kommer därför inte kunna vara ledig i sommar, utan under hösten i stället. Några chefskolleger har precis sagt upp sig och slutar under hösten. Arbetsgivaren flaggar redan nu för att vi chefer kommer att behöva ta mer ansvar då. Jag blir därför orolig för min semester. Kan jag hamna i en situation där jag inte får någon semester alls?” Det är en fråga som en läsare ställer.

Agnes Rolka, rådgivare på Chef Direkt svarar:

När det gäller semester utanför sommarperioden så är det upp till arbetsgivaren att bevilja. Om du har fått din semester beviljad, så ska du kunna utgå från att det gäller.

Men arbetsgivaren kan avbryta eller ändra semester vid akuta händelser. Ifall det blir aktuellt så bör det kommuniceras i god tid. Då ska ni komma överens om ett nytt datum.

Men att du hamnar i en situation där du inte alls kan ta ut årets semester har jag svårt att se. Arbetsgivaren är skyldig att möjliggöra för dig att ta ut årets semester och det finns dessutom en gräns för hur många semesterdagar du kan spara. 

→ Fler frågor och svar om ledarskap hittar du här