Arbetsrätt

Hur får jag med mig alla att fira på jobbet?

16 november 2023

"Vi har haft ett litet firande med min grupp med lite mat och aktiviteter. Bara hälften av mina medarbetade deltog. Det var frivilligt, men jag är lite besviken och undrar varför så få ville vara med. Ska jag agera på något sätt?" skriver en läsare.

Svar från Chef Direkt:

Sådant firande är ett bra tillfälle när du och dina medarbetare kan kliva utanför era jobbroller och umgås på ett annat sätt. Det stärker er som grupp.

Prata gärna med dina medarbetare och fråga vad det beror på. En del personer undviker sådana fester på grund av att de känner sig exkluderade för att de inte dricker alkohol, inte äter kött eller har allergi. Det kan också handla om religiösa eller kulturella skillnader.

Det vore därför bra om ni kunde prata om detta och landa i ett sätt att fira som känns bra och inkluderande för alla.

Ni kan också fira olika saker samtidigt, såsom att arbetsåret tar slut och fira alla gemensamma arbetsresultat och framgångar.

Om det visar sig att problemet grundar sig i något annat, exempelvis i arbetsmiljön, så behöver ni såklart ta tag i detta.

Chef Direkt ger svar på just dina frågor om anställnings­villkor, lön, arbets­miljö, rättigheter och fackliga medlemsförmåner. Kontaktuppgifter hittar du här.

→ Fler frågor och svar om ledarskap hittar du här